Advertentie
digitaal / Nieuws

VNG wil snel weer elektronisch stemmen

De VNG vindt het voorstel van de commissie Van Beek over elektronisch stemmen een goed idee en zegt graag snel bij de verdere uitwerkingen te worden betrokken.

07 mei 2014

De VNG vindt het voorstel van de commissie Van Beek over het herinvoeren van elektronisch stemmen een goed idee en zegt graag bij de verdere uitwerkingen te worden betrokken.

Papieren proces
In het rapport 'Elke stem telt: Elektronisch stemmen en tellen' van eind vorig jaar stelt de commissie Van Beek voor om het elektronisch stemmen deels weer in te voeren, rekening houdend met de eerdere bezwaren waardoor het rode potlood weer werd ingevoerd. De elektronische keuze van de kiezer wordt daarbij op een - automatisch te scannen - stembiljet geprint, dat vervolgens gewoon in een ouderwetse stembus gaat. Het kabinet heeft daar wel oren naar en wil vanaf 2017 gaan experimenteren met de nieuwe aanpak. 

Hertellingen nodig
De VNG stelt in een brief aan Plasterk blij te zijn met het voorstel, dat zowel de kiezer als de gemeente voordelen zou bieden: transparantie en minder fouten. Daarbij wijst de organisatie naar de hertellingen die onlangs in sommige gemeenten nodig bleken. Over de verwachte extra kosten, die door het Rijk moeten worden opgebracht, wil de VNG graag in overleg met minister Plasterk.

Organisatie anders
De VNG wil ook nader worden betrokken bij de verdere uitwerking van de voorstellen. De organisatie zal immers veranderen er er moet een centrale beheerorganisatie komen. De rol van gemeenten is daarbij nog niet duidelijk. "Wij hebben begrip voor een zorgvuldige invoering maar willen ook pleiten voor een snelle aanpak", aldus de brief aan Plasterk. Met de waterschapsverkiezingen in het vooruitzicht en mogelijk ook nationale referenda op komst, wil de VNG graag vaart maken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Jan
Zolang stemcomputers niet de optie bieden een stem ongeldig te maken, worden kiezers een democratisch recht ontnomen.
Advertentie