Advertentie
digitaal / Nieuws

VenJ anticipeert met casusoverlegsysteem op decentralisatie jeugdzorg

Het nieuwe systeem GCOS van VenJ is al volop in gebruik. Het vergemakkelijkt het casusoverleg in onder andere de jeugdketen. VenJ onderzoekt nu de decentralistatie.

05 augustus 2013

Het nieuwe Geïntegreerd Casusoverleg Ondersteunend Systeem GCOS van het ministerie van Veiligheid en Justitie is al volop in gebruik. Het vergemakkelijkt het casusoverleg in de jeugdketen en in veiligheidshuizen. Het ministerie onderzoekt nu de behoefte aan aanpassingen vanwege de decentralistatie van de jeugdzorg.


Niet langs elkaar heenwerken
GCOS wordt gebruikt door zo'n 6500 medewerkers bij het Openbaar Ministerie, Reclassering, Bureaus Jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescheming en de Veiligheidshuizen. Zij gebruiken het systeem om casusoverleg te starten en te voeren voor gevallen in het jeugdstrafrecht, jeugdbescherming en veiligheid waarbij meerdere partijen een gezamenlijke aanpak moeten kiezen. Doorgaans gaat het over personen of gezinnen en is er sprake van meerdere problemen tegelijk. 'Langs elkaar heen werken' is te voorkomen door GCOS te gebruiken. Binnen GCOS is bijvoorbeeld te zien of een cliënt al bekend is, wellicht als lid van een probleemgezin of een jeugdgroep. Er is ook een koppeling met het landelijke GBA-systeem.

Groot project
"Het is een tamelijk omvangrijk project, waar nogal wat partijen bij betrokken zijn", zegt Ferry de Rijcke, programmamanager informatievoorziening jeugdketen en veiligheidshuizen. De gebruikers zijn er volgens hem ontzettend tevreden mee, zeker in vergelijking met de werkwijze hiervoor, toen men vaak 'met mapjes bij elkaar moest gaan zitten'. "Dan was er vaak te weinig informatie in de keten beschikbaar om effectief te kunnen optreden." De nieuwe GCOS-werkwijze blijkt ook voor de veiligheidshuizen een goede oplossing. "Eind dit jaar zullen nog maar 5 van de 40 veiligheidshuizen met hun eigen oplossing voor casusoverleg werken."

ICT-Dashboard
De Rijcke zegt niet te weten waarom volgens het Rijks ICT-Dashboard (waarin de grote en risicovolle ICT-projecten staan vermeld) het op 1 december 2009 opgestarte project pas eind 2013 wordt afgerond, terwijl het systeem toch al sinds maart dit jaar in gebruik is. Met een verdubbeling van de oorspronkelijke looptijd van 19 naar 40 maanden misstaat het project dan overigens nog steeds niet in het rijtje grote en risicovolle projecten van de overheid die trager verlopen dan gepland en flink duurder blijken uit te vallen. Het meerjarig budget moest worden bijgesteld van 8,26 naar 12,98 miljoen euro.

Decentralisatie-vraag
De belangrijkste vraag voor de GCOS-beheerders is nu wat de komende decentralisatie van de jeugdzorg betekent voor het gebruik van het nieuwe systeem. De Rijcke: "De kern van onze redenering is dat de behoefte aan overleg gewoon blijft. Met de nieuwe rol van de gemeente als regisseur verandert er wellicht iets, maar vooralsnog krijgen dezelfde werkprocessen alleen een andere setting." De ministeries van VenJ en VWS zijn samen met de VNG nu aan het onderzoeken wat er moet gebeuren om het GCOS-systeem optimaal van nut te laten zijn als de jeugdzorg naar de gemeente is overgeheveld. Mogelijk worden de gemeenten dan zelfs eigenaar van het systeem. Een ander punt waar volgens De Rijcke nog naar moet worden gekeken is het privacy-aspect. "Daar zijn nog verbeteringen nodig, met name waar er te veel mensen dreigen te zijn die iets kunnen raadplegen."

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen / informatiemanager
Het privacy-aspect is echt onderbelicht. Deze systemen worden met de beste bedoelingen opgericht, maar schieten compleet hun doel voorbij.

En ik spreek uit eigen ervaring. Mijn kind is ook een keer in het Veiligheidshuis besproken en daar heb je tot in lengte van dagen de nasleep van, zelfs bij de rechtspraak. Terwijl dit onafhankelijk is! Teveel mensen kunnen in deze systemen kijken en trekken hun eigen conclusies. Maar omdat dit allemaal op de achtergrond gebeurd, snap je als burger niet wat er gebeurd en waarom zo veel mensen op de hoogte zijn. Wij zijn iig geval nooit geinformeerd dat ons kind in dit systeem opgenomen was.

Kwalijke zaak!
Pipadekloon / Voorlichter
Komt het volgende ICT drama. 6500 medewerkers direct of indirect betrokken bij jeugdzorg. Zorgen Nederlanders niet goed voor hun kinderen?
Advertentie