Advertentie
digitaal / Nieuws

Systeem elektronische bekendmakingen nu goedkoper

Het door BZK opgezette centrale systeem voor elektronisch bekendmaken is een stuk goedkoper geworden nu ineens 50 gemeenten tegelijk aansluiting zoeken.

29 juli 2013

Overheden moeten hun officiële besluiten vanaf 1 januari 2014 elektronisch bekendmaken. Het door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) opgezette centrale (facultatieve) systeem daarvoor is een stuk goedkoper geworden nu ineens 50 gemeenten tegelijk aansluiting zoeken.


Jaarlijkse licentie
De besluiten die overheden volgens de Wet elektronische bekendmaking op elektronische wijze moeten publiceren, kunnen ze sinds begin dit jaar aanleveren bij de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP) die door BZK-onderdeel KOOP (Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Publicaties) is ontwikkeld. Daarmee verschijnen de berichten op de site officiëlebekendmakingen.nl. Daarvoor moeten die overheden wel een jaarlijks licentiebedrag betalen, want centrale financiering bleek bij de start niet mogelijk.

Vooral waterschappen
Tot dusver hebben vooral de waterschappen (via Het Waterschapshuis) en enkele gemeenten (waaronder Utrecht) de weg naar GVOP gevonden, maar onlangs bundelden GovUnited en Dimpact, twee software-samenwerkingsverbanden, kun krachten (op initiatief van KOOP) om de gemeenten die zij vertegenwoordigen in één keer op de GVOP aangesloten te krijgen. Dat heeft BZK doen besluiten de licentiekosten te verlagen en verder te differentiëren voor kleinere gemeenten. Zo betaalt een gemeente van minder dan 10.000 inwoners nog maar 2000 in plaats van 5000 euro per jaar, en een gemeente van tussen de 30.000 en 40.000 inwoners 8000 in plaats van 15.000 euro. Voor een 100.000+-gemeente blijft het 25.000 euro.

Nog goedkoper
Volgens een woordvoerster van BZK zijn nu in totaal 80 overheden aangesloten of bezig met een aansluiting op de GVOP. Een verdere groei van het aantal deelnemers zou de kosten verder kunnen verlagen, maar dat is niet gegarandeerd. 'Dat het goedkoper wordt naarmate meer gemeenten meedoen, vloeit voort uit de logica van het systeem, maar het is geen harde afspraak die met de beleidsmakende partijen, zoals VNG, is gemaakt.'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Geert Wester / informatieadviseur
Tcoh voelt het vreemd aan: gemeenten krijgen een verplichting opgelegd, het voldoen aan die verplichting kost geld, er is wel een centrale verplichter, maar geen centrale regeling, je bent er kosten aan kwijt, maar geen duidelijkheid welke kosten (het kan veranderen als meer gemeenten aansluiten, maar iedereen kan nu al uitrekenen dat het 408 gemeenten gaan worden), en de gemeenten krijgen vermoedelijk geen compensatie voor de kosten (nog los van de eigen kosten om de koppeling tot stand te brengen en te laten functioneren).

Zoals ik al zei: het voelt toch vreemd aan.
Leo / beleidsmedewerker
Ter voorkoming van misverstanden: de wettelijke verplichting van elektronische bekendmaking die op 1 januari 2014 ingaat, betreft uitsluitend de bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften en niet van andere offciële besluiten.
Bart-Jan Flos / Adviseur Daadkracht (o.a. CVDR, GVOP)
Voor geïnteresseerden: op LinkedIn is een aparte discussiegroep omtrent elektronisch bekendmaken:



"Elektronisch bekendmaken volgens de WEB"
Advertentie