Advertentie
digitaal / Nieuws

Sittard-Geleen en Tiel proberen 'cameraparkeren' uit

Parkeerterreinen met camera's die kentekens herkennen en een waterdicht afrekenmechanisme waarbij je achteraf betaalt. Sittard-Geleen en Tiel proberen het uit.

06 november 2013

Parkeerterreinen zonder slagbomen, maar mét camera's die kentekens herkennen en een waterdicht afrekenmechanisme waarbij je achteraf betaalt. Sittard-Geleen en Tiel gaan een dergelijk systeem testen.

Kentekenherkenning
De proef begint in de gemeente Sittard-Geleen in januari op twee parkeerterreinen, de Steenweg in Sittard en de Elisabethstraat in Geleen. Het uit Italië afkomstige systeem (Minipark) registreert via camera's de kentekens van auto's die een terrein op- en afrijden. Een parkeerder betaalt voordat hij weer vertrekt en voert daarbij zijn kenteken in. Als de camera een voertuig ziet vertrekken met een kenteken waarvoor niet is betaald, volgt een naheffing (boete) op het huisadres van de eigenaar.

Achteraf betalen
"In onze parkeernota is vastgelegd dat parkeerders zoveel mogelijk achteraf moeten gaan betalen, dus voor de tijd die ze daadwerkeiljke geparkeerd hebben", aldus een woordvoerster van de gemeente. Het nieuwe systeem is een manier om dat te realiseren. "Het is een pilot en we hebben nog geen andere locaties op het oog." Op termijn zouden zo'n vijftien parkeerterreinen in aanmerking komen voor dit systeem. Daarbij gaan het om terreinen waarvoor nu bij een parkeerautomaat vooraf een tijdsduur moet worden afgerekend.

Privacy gerespecteerd
De gemeente benadrukt dat de camera's geen personen registreren, alleen kentekens. Kentekens waarvoor parkeergeld is betaald, verdwijnen meteen weer uit het systeem. Het gemak voor de gebruikers is volgens de woordvoerster ook een reden voor invoering. "Mensen moeten wel zien of ze een dergelijk terrein oprijden. Maar ze hoeven geen kaartje meer te trekken en ze betalen alleen voor de tijd die ze echt hebben geparkeerd." Het pilot-systeem kost de gemeente voor de twee locaties 95.000 euro.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
We wéten inmiddels hoe met kentekens en registraties wordt omgegaan. Dus we maken ons geen enkele illusie over de privacy-aspecten.
Willem van Alphen
Vreemd, ik betaal al jaren achteraf met een redelijk waterdicht systeem als Yellowbrick, Parkmobile, ANWB parkeren en meerdere. Zou zo'n camerasysteem goedkoper, veiliger, meer hufterproof, efficienter, effectiever, kortom beter voor de burger zijn?
G Reuvekamp
Ga eens kijken bij Schiphol. Daar functioneert dat al een poosje volgens mij.
Advertentie