Advertentie
digitaal / Nieuws

Rem op vernieuwing politie-ICT

De vernieuwing en centralisering van IT-systemen die minister Opstelten heeft beloofd in zijn Aanvalsprogramma IV Politie 2011-2014, lopen vertraging op door capaciteitsbeperkingen.

06 augustus 2012

De nieuwe nationale politie zal minder snel gebruik kunnen maken van de vernieuwde en gecentraliseerde IT-systemen die minister Opstelten heeft beloofd in zijn Aanvalsprogramma IV Politie 2011-2014. De beperkt beschikbare capaciteit is het grote knelpunt.

Slagvaardig

De politie-ICT bleek de afgelopen jaren veelvuldig te rammelen, vooral toen twee jaar geleden de 'nieuwe' Basisvoorziening Handhaving werd ingevoerd. Dit versnipperde en niet erg gebruiksvriendelijke systeem maakte duidelijk dat de ICT-beslissingen bij de politie veelal op foute gronden zijn genomen. Ook kwamen steeds meer berichten over netwerkstoringen naar buiten. Reden te over voor Opstelten om de ICT-organisatie bij de politie gecentraliseerder vorm te geven om de slagvaardigheid te vergroten. De komst van de nieuwe nationala politie speelt daarbij uiteraard ook een rol.

Bijstellen
De interim-CIO (chief information officer) en -CTO (chief technology officer) - Pieter Cloo en Jo van den Hanenberg - die na het opstappen van de dit voorjaar bekritiseerde CIO Aad Meijboom zijn aangesteld om orde op zaken te stellen, zien vooral beperkingen in de hoeveelheid mankracht en deskundigheid om belangrijke zaken te realiseren. De aanvankelijke voortvarendheid uit het 'aanvalsplan' van de minister moet dus bijgesteld worden, constateren zij in een bijlage bij een brief van Opstelten aan de Kamer.

Overmoed
Het goede nieuws uit de rapportage is dat de politiesystemen veel minder dan voorheen lijden onder storingen. Dat aantal is in 2011 gedaald naar anderhalf duizend, terwijl het in 2010 nog ruim 4000 was. Verstoringen kunnen ook eerder aangepakt worden. Maar Cloo en Van den Hanenberg hebben de afgelopen maanden ook minder positieve constateringen gedaan. De aansturing is bijvoorbeeld te versnipperd en de continuïteit van de ICT is nog onvoldoende gegarandeerd. Ook zien de twee 'overmoed in plaats van optimisme en realisme'. Ze hebben daarom een aantal 'bijsturingen' vastgesteld die het Aanvalsplan voor dit en volgend jaar houdbaar maken. Voorzichtig willen ze werken aan continuïteit, verbeteringen en voorbereidingen op de komende vernieuwing.

Mankracht
Maar die vernieuwing zelf gaat op een laag pitje. Dat heeft vooral te maken met de mankracht en deskundigheid die nu beschikbaar is bij de vtSPN (het onderdeel dat tot dusver verantwoordelijk is voor het in stand houden van de ICT-voorzieningen van de politie) en bij de in oprichting zijnde Dienst IM (informatiemanagement). Voor de geplaagde Basisvoorziening handhaving heeft daaronder te lijden. "Het beperken van het aanbod aan de beschikbare ICT-capaciteit betekent voor het komend jaar dat er op het gebied van vernieuwing wel wordt gewerkt aan de vernieuwing van netwerken en de Citrix-omgeving, maar dat vernieuwing van Basisvoorzieningen (BVH) of inrichting van een ICT-basis voor Het Nieuwe Werken niet wordt gerealiseerd. Er worden wel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd."

Schuiven
Momenteel is 150.000 uur per jaar beschikbaar voor het projectenportfolio. Cloo en van den Hanenburg willen kijken waar capaciteit is vrij te maken binnen korpsen en binnen vtSPN. Die laatste besteedt immers maar liefst 2 miljoen manuren aan het beheer van de politiesystemen. Externe inhuur is ook nog een mogelijkheid, al ligt die laatste optie gevoelig omdat vtsPN eerder in opspraak raakte vanwege het grote aantal externen dat er werkzaam was.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stephan Eggermont
" Reden te over voor Opstelten om de ICT-organisatie bij de politie gecentraliseerder vorm te geven om de slagvaardigheid te vergroten" Centraal en slagvaardig bestaat niet voor ICT organisaties. Slagvaardigheid komt van decentralisatie, en het ongedaan maken van de scheiding tussen aanbod en vraagzijde. Uit het oogpunt van risicobeheersing is het overigens wenselijk om meer dan één systeem te bouwen (voor dezelfde functionaliteit).
gerrie
Een normaal mens wordt ziek van egaal drukken op knopjes die het niet doen. In wat voor wereld leven we eigenlijk.
Leen
Het is goed zo, dan kunnen er minder vuile praktijken mee worden gepleegd door gefrustreerde politie ambtenaartjes, die zich zo waar trachteb te maken
Jan
"Het goede nieuws uit de rapportage is dat de politiesystemen veel minder dan voorheen lijden onder storingen. "



Uh, ik kan me herinneren dat enige tijd terug het nieuws was dat zaken niet geregistreerd werden om de computerproblemen te omzeilen.... tja dan verbaast me dit niet...
Hawai5OOST5 / Medewerker BIC Oost 5 District Twente
Minister wil wel. Nu de juiste mensen nog.Telkens oorzaken en/of uitvluchten bedenken, traineren..!. Bijv. minder storingen als positief punt aanvoeren. Storingen worden allang niet meer gemeld we zijn er aan gewend geraakt.Politie ICT overlaten aan ICT proffessionals en vooral niet aan zgn politie CIO's ict hobbiebobbies. Hoofdpijn dossier lijkt me. Kan nog zeker even duren .........
Sjoerd Visser
Het zoveelste voorbeeld van een te snelle theoretische beleidsdoorvoering. Op papier ziet het er altijd uitvoerbaar uit, maar in de praktijk toont de realiteit al in een heel vroeg stadium dat al die ambitieuze overheidsplannen niet deugen, en dat men zelf de oorzaak is dat problemen op politiek gebied niet oplossen. De politiek schiet daarmee telkenmale gaten in de weg naar de toekomst die ze zelf uitstippelen, maar die men door zichzelf telkens dwarsboomt...de financiële en bestuurlijke nadelen afschuivend op de burgers middels de drogreden "bezuinigingen". Als je tegen de stroom van de financiële en politieke problemen ingaat, kom je bij de bron van die problemen uit !!!
Peter / Projectmanager
Helemaal niets nieuws voor diegenen die het Aanvalsplan goed hebben gelezen. Uitgangspunt was immers budget-neutraliteit.

Na vele jaren van budgetkortingen en wegvloeien van deskundig personeel wordt dat uiteraard lastig.



Dat deskundig personeel is er nog steeds, zowel binnen als buiten de politie. Dat is het probleem dus niet.

Het grote aantal externen betrof echter met name 'communicatie-adviseurs'.
Peter / Projectmanager
Misschien nog een aardige kanttekening.



Vorig jaar werd integrale herbouw van BVH door de Rekenkamer ingeschat op een kleine 300 manjaar. (Hetgeen mij nogal aan de optimistisch kant leek).



Bij een gemiddeld manjaar van 1600-1800 uur kom je dus op ongeveer 500.000 manuur uit.

Bij de genoemde momenteel voor het projectenportfolio beschikbare 150.000 uur per jaar ben je alleen voor BVH dus al meer dan 3 jaar bezig.



In zijn brief aan de Tweede Kamer gaf Opstelten een jaar geleden aan de BVH vermoedelijk vervroegd afgeschreven moest worden.

Dat lijkt dus een interessant kunststukje te worden.



Collega's, sterkte!
Advertentie