of 59250 LinkedIn

Primeur Stadskanaal met internet via verlichtingsnet

Stadskanaal en Enexis willen met behulp van het openbare verlichtingsnet snel internet regelen in het buitengebied. Het college van gemeente Stadskanaal heeft deze week ingestemd met het starten van een unieke pilot in Vledderveen.

Stadskanaal en Enexis willen met behulp van het openbare verlichtingsnet snel internet regelen in het buitengebied. Het college van gemeente Stadskanaal heeft deze week ingestemd met het starten van een unieke pilot in Vledderveen.

Geen ervaring

Enexis heeft tot op heden geen ervaring met internet via het openbare verlichtingsnet, maar schroomde desondanks niet om de gemeente te benaderen met een voorstel om een deel van het ondergrondse net geschikt te maken voor gelijkspanning. In Stadskanaal is het plan met enthousiasme ontvangen. Een kabel aanleggen is in een dun bevolkt gebied kostbaar, maar het ondergrondse verlichtingsnet ligt er al waardoor er geen aanschafkosten zijn. Door het verlichtingsnetwerk te gebruiken is er bovendien minder sprake van storingsgevoeligheid voor datacommunicatie. De pilot in Vledderveen streeft naar een minimale snelheid van 60 MB per seconde bij up- en downloaden. Het openbare verlichtingsnet is daarnaast goedkoper in aanschaf en onderhoud, veiliger en de arbeidskosten zijn lager, net als het energieverbruik en de CO2-uitstoot.


Kosten 
Vledderveen start binnenkort met de pilot, die de gemeente 37.500 euro kost. Enexis betaalt de overige 37.500 euro van het in totaal 75.000 euro kostende project. De behoefte aan snel internet in het buitengebied is groot: met name studerende kinderen en boerenbedrijven ondervinden volgens de gemeente veel hinder van het ontbreken van snel internet. Wanneer het project slaagt kan er volgens het college zich een interessante mogelijkheid voordoen voor digitale ontsluiting van het buitengebied. Met de pilot wil de gemeente vooral ervaring opdoen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door paul op
In het verleden heeft NUON al eens een dergelijke proef gedaan. Breedband data via stroomkabels bleek toen het radio verkeer (korte golf, luchtvaart, scheepvaart) te veel te verstoren. Dat systeem (Digistroom) is toen afgeblazen door o.a.Agentschap Telecom.