of 59250 LinkedIn

Petitie voor minister van ICT

Om meer politieke verantwoordelijkheid voor ICT te creëren heeft een aantal ICT-professionals onder aanvoering van Tijn Van Der Zant, directeur van Cognitive Robotics Laboratory, een petitie in het leven geroepen voor een minister van ICT.

Om meer politieke verantwoordelijkheid voor ICT te creëren heeft een aantal ICT-professionals onder aanvoering van Tijn Van Der Zant, directeur van Cognitive Robotics Laboratory, een petitie in het leven geroepen voor een minister van ICT.

Levensbelang

‘ICT is van levensbelang voor ons land. Het is de hoogste tijd voor publieke erkenning van dat belang en de hoogste tijd voor een minister van Informatie- en Communicatietechnologie’, zo schrijft de organisatie op de officiële website van de petitie. Een kwart miljoen Nederlanders werkt in de ICT-branche. In korte tijd is ICT een vitale infrastructuur geworden vergelijkbaar met elektriciteit en het wegennet. Het belang gaat echter verder: de toegevoegde waarde voor Nederland is meer dan 5 procent van het bruto binnenlands product en dat neemt alleen maar toe. We hebben een bloeiende creatieve hightech- industrie die voor veel innovatie zorgt. ICT houdt ons land bij elkaar, is een motor voor groei én een belangrijk exportproduct.’

ICT-beleid intern verbeteren 

Een minister van ICT moet de belangen van de ICT-sector gaan behartigen', schrijven de initiatiefnemers die de petitie uiteindelijk aan de regering gaan overhandigen. ‘Een minister die het ICT beleid kan sturen, innovatie kan opdrijven en belangen behartigt in het buitenland. ‘ Daarnaast moet de ICT-minister ook intern voor verbetering zorgen. ‘De publieke sector drijft op ICT, maar de overheid heeft de grootste moeite om complexe ICT projecten behoorlijk te sturen. Dat probleem kan alleen worden gepareerd door de ICT kennis te internaliseren. Hierdoor kan de overheid beter worden in wat ze doet: informatie verwerken. Er moet een groep gepassioneerde ICT-mensen komen in het ministerie met kennis van zaken die de overheidsprojecten in goede banen leidt.’

Wie de petitie wil ondertekenen kan hier terecht. Inmiddels hebben 210 mensen de petitie ondertekend. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door EMLS op
Digitaal procederen, een historische vergissing !
Door Jaap van der Hoest op
Dat ICT belangrijk is voor het functioneren van de overheid, houdt niet vanzelf in - zoals het gepresenteerd wordt -, dat er een minister (en derhalve ook een departement) moet komen om er aparte bestuurlijke betekenis aan te geven. Het ligt eerder voor de hand om de minster van BZK een coördinerende rol toe te kennen, om afstemming op ICT-gebied op het niveau van de nationale overheid te bevorderen. De deelaspecten en de bijzonderheden op ICT-gebied (die vastzitten aan inhoudelijk beleid) blijven dan bij de ministers en hun departementen zelf. Op deze wijze wordt voorkomen dat zich een verabsolutering van ICT binnen de landelijke overheid kan ontwikkelen.