Advertentie
digitaal / Nieuws

'Overheid maakt een potje van open data'

De overheid belijdt het hergebruik van open overheidsdata, maar gaat met dat streven in de praktijk nogal slordig om. Veel verwijzingen naar opendatasets werken niet.

07 oktober 2013

De overheid belijdt het hergebruik van open overheidsdata, maar gaat met dat streven in de praktijk nogal slordig om. Veel verwijzingen naar opendatasets werken niet. Dat constateert de Open State Foundation.


Foutmeldingen
De Rijksoverheid propageert al enige tijd het gebruik van open data. Op het portaal data.overheid.nl prijken inmiddels 5900 datasets. Maar 90 procent van die sets zijn gegevens uit het Nationaal Georegister, constateerde Open State Foundation al in augustus. En nu blijken de verwijzingen naar die gegevens ook nog eens vaak niet te werken. Op verschillende plekken duiken foutmeldingen op.

Dagelijks 'gesynchroniseerd'
Directeur Arjan el Fassed van de stichting kan alleen maar concluderen dat het verschijnsel open data niet bepaald serieus wordt genomen door de overheid. "Op data.overheid.nl staat dat datasets op data.overheid.nl dagelijks worden gesynchroniseerd met bronnen zoals het georegister en op één plek onderhouden. Dat is dus blijkbaar niet het geval." Volgens El Fassed speelt het probleem bij het Nationaal Georegister al een maand, zonder dat er iets is gebeurd. Het probleem zit dus zelfs aan twee kanten.

Ministeries blijven achter
El Fassed constateert ook dat er tot dusver eigenlijk maar weinig echt werkende opendatasets ter beschikking zijn gesteld. "Als je kijkt wat er naast het Nationaal Georegister in data.overheid.nl is opgenomen, blijven er maar zo'n 300 sets over, waarvan een flink percentage van DUO en een aantal gemeenten. Van de ministeries met de hoogste uitgaven op de rijksbegroting heeft VWS maar een paar datasets beschikbaar en SZW zelfs geen enkele. Tel dat op bij die gebrekkig werkende links en je kunt alleen maar concluderen dat de overheid slordig omgaat met open data."

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Xander
Dit artikel klopt helemaal. Zelf ook te maken gehad met adressen "Urls" van wetten, die opeens werden veranderd of de url van legalisatievereisten van alle landen Daarover nog een klacht ingediend, maar dat heeft niet tot verbetering geleid.
Sjoerd Visser
De overheid maakt er een potje van (op velerlei gebied) zou een nog betere kop voor dit en vele andere artikelen zijn. Gezien de schapen wanorde, beleidsveranderingen waarvan de uitkomst niet is zoals men (ongegarandeerd) voorspelde, en positieve visioenen inmiddels luchtkastelen blijken.
Dick van Elk / Directeur
Helaas is Open Data slechts een (klein!) onderdeel van (nog?) niet bereikte beleidsdoelstellingen van de overheden. Beleidsmatig klinkt het al vele jaren prachtig. Operationeel is er nog heel veel te doen. Blijkbaar is er geen goed proces dat eea bewaakt; erg. Misschien zelfs geen sluitend operationeel proces; nog erger...zeker gegeven alle mooie architecturen en dure externe adviseurs.



Morgen beter?
stefan flos / directuer SJF projects & support BV
Het problem is dat 'De Overheid' niet bestaat: het is één-oog koninkrijk. Open data vereist een landelijke strategie, een strakke centrale planning vanuit een central autoriteit. Zondat dat werkt elke lagere overhead zijn Eigen eilandje uit en dat telt gewon nooit op tot open data maar tot open ruis. Zie ook dat mooie artikel met de stelling: big data is bull-shit (http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2013/41/ … )
Lady
Misschien is het ook allemaal veel eenvoudiger. Open data van de (?) overheid is een mooie visie, maar niemand betaalt ervoor en aangezien er nog wel een paar andere zaken liggen te wachten waar wel om gevraagd is en het aantal ambtenaren alleen kleiner wordt, zou ik er maar vast vanuit gaan dat Open data voorlopig geen prioriteit houdt.
Advertentie