Advertentie
digitaal / Nieuws

Opsporing via kenteken stap dichterbij

Instanties als het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak kunnen zich buigen over de plannen van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om de pakkans van criminelen te vergroten met behulp van kentekenregistratie.

11 januari 2011

Regeerakkoord
Plannen daarvoor werden al in het regeerakkoord en nog eens door de bewindsman aangekondigd. Dinsdag gaat er een voorstel naar genoemde lichamen. Opstelten wil alle kentekengegevens die de politie met camera’s automatisch vastlegt, vier weken bewaren om misdrijven op te sporen en voortvluchtige verdachten en veroordeelden aan te houden.

Niet bevoegd

De politie is op dit moment nog niet bevoegd alle kentekengegevens te bewaren en achteraf in te zien. Opstelten wil nu een wettelijke basis, waardoor dat wel mag. Een bewaarperiode van tien dagen, waaraan het vorige kabinet dacht, vindt hij te kort.

Privacy

In een aantal politieregio’s werd in het verleden al gewerkt volgens de manier die de minister nu voorstelt, maar daarvoor ontbrak de wettelijke basis. Het leidde ook tot flink wat kritiek van privacybeschermers.

Lichaam
Niettemin werden er zware misdrijven mee opgelost, herinnert zich een woordvoerder van Opstelten: ,,Zo vond de politie een keer het lichaam van een overleden slachtoffer in de buurt van een autoweg. De verdachte maakte gebruik van een transportauto waarvan de bandensporen overeenkwamen met die van de plaats delict. Uit gegevens van een verkeersregistratiesysteem, dat de kentekengegevens van passerende auto’s vastlegde en bewaarde, bleek dat de transportauto gedurende een bepaalde periode bij de plaats delict was geweest. Dit droeg bij aan het bewijs dat de verdachte opzettelijk het lichaam had verborgen.''

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

m. bosma
Een onzinnige maatregel die alleen maar wordt getroffen omdat de politie het gelukt is om voor flauwekul-argumenten een gewillig oor te vinden. Bovendien doet de politie iets volgens het bekende patroon: beginnen met iets zoals het mag, dan iets erbij doen wat niet mag en vervolgens dat door wetgeving achteraf legitimeren. Oprekken van bevoegdheden door de wet te overtreden, iets anders is het niet. Het is schieten met een kanon op een mug; het gaan en staan van duizenden burgers wordt vier weken lang opgeslagen. Van mensen dagelijks hetzelfde stukje snelweg rijden staan dus permanent in politiebestanden. Enige tijd geleden was op tv te zien waar dit vooral voor gebruikt wordt: het innen van belastingschulden, boetes en ander klein grut. Niks zware misdaad of terrorisme. Nederland wordt een steeds meer een land waarin burgers geen privacy meer hebben: bel- en internetgebruik wordt 2 jaar bewaard, we zijn het topland in het afluisteren van telefoon, advocaten mogen niet bij verhoren zitten, verhoren worden in uitzonderlijke gevallen opgenomen, het uitvragen van allerlei gegevens wordt tegen alle regels in talloze keren gedaan, advocaten worden afgeluisterd door politie. En de burgers? De burgers vinden het wel best omdat ze een grenzeloos vertrouwen hebben in de Nederlandse overheid. Maar die overheid vertrouwt de burgers steeds minder en minder.
Advertentie