Advertentie
digitaal / Nieuws

'Open overheid duur'

Volgens de onderzoekers van de Algemene Bestuursdienst, topambtenaren binnen de Rijksoverheid, zijn grote investeringen in ICT nodig, tot waarschijnlijk ruim boven de miljard euro. Ook met het trainen en opleiden van mensen die de wet moeten uitvoeren zijn honderden miljoenen euro's gemoeid.

16 december 2016

De wet die moet zorgen voor een opener en transparantere overheid is niet uitvoerbaar en leidt tot vele honderden miljoenen euro's aan extra kosten. Dat is de conclusie in een rapport van de Algemene Bestuursdienst over het wetsvoorstel, waar de Tweede Kamer al mee heeft ingestemd. De Eerste Kamer moet zich er nog over uitspreken.

Grote investeringen
Volgens de onderzoekers van de Algemene Bestuursdienst, topambtenaren binnen de Rijksoverheid, zijn grote investeringen in ICT nodig, tot waarschijnlijk ruim boven de miljard euro. Ook met het trainen en opleiden van mensen die de wet moeten uitvoeren zijn honderden miljoenen euro's gemoeid.

Wob
De Wet open overheid, een voorstel van GroenLinks en D66, vervangt de oude Wet openbaarheid bestuur (Wob). Die is vooral bekend doordat journalisten hier vaak gebruik van maken om niet-openbare documenten te bemachtigen. In de nieuwe wet moet het verplicht worden om informatie actief en volledig openbaar te maken en moeten overheidsorganen een openbaar register bijhouden van gegevens die de overheid in huis heeft. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Caroline Raat / jurist en onderzoeker
Wat opvalt aan het rapport is dat de onderzoekers stellen dat zij uitgaan van een 'strikt juiridische' uitleg. Dat doen zij nu juist niet. Het gaat met name over de vraag wat er actief - op internet, automatisch - openbaar gemaakt moet worden. De onderzoekers gaan ervan uit dat alle mailtjes, conceptjes en ander intern grut hieronder valt. Zou dat zo zijn, dan rijzen de kosten inderdaad de pan uit. Maar dat staat helemaal niet zo in de wet! De impactanalyse moet dus gewoon overnieuw.
Nico / zzp
Volgens mij moeten de kamerleden (en rijksambtenaren zich eens wat beter verdiepen in de mogelijkheden van lokale overheid. Met name de gemeenten zijn amper in staat om de gewenste digitalisering van dienstverlening (zonder extra middelen overigens) uit te voeren.



Daar weer nieuwe ambities op stapelen in zinloos. Ook al hang je daar weer allerlei extra eisen en boetes aan. Je kunt van alles willen, maar het moet ook kunnen....als de 1e kamer goed kijkt ziet ze dat dit zoals veel centrale overheidsplannen luchtfietserij is.
Paul / projectleider
De topambtenaren hebben de verkeerde vraag beantwoord, die luid anmelijk: Wegen de maatschappelijke baten op tegen de kosten.

Die politieke afweging ligt nu bij de EK...
doeterniettoe / -
Sommige zaken zijn het waard, bijvoorbeeld gezondheidszorg of onderwijs (alhoewel de politiek hier de laatste jaren flink aan aan het knagen is).

Een open overheid is ook veel waard.

Of het huidige ondoordachte voorstel dat er ligt het waard is moet nog maar bekeken worden.
Advertentie