Advertentie
digitaal / Nieuws

Open data nog amper gebruikt door overheid

Dat er nog zoveel open data is zonder werkende link, schetst volgens Open State Foundation het beeld dat deze nog amper gebruikt wordt.

16 april 2015

Nederlandse overheden stellen steeds vaker open data beschikbaar. Toch maken zij daar nog amper gebruik van, concludeert Open State Foundation na onderzoek. Maar liefst 14 procent van de open data blijkt geen werkende link te hebben.

CBS en Nationaal Georegister
Dat er nog zoveel open data is zonder werkende link, schetst volgens Open State Foundation het beeld dat deze nog amper gebruikt wordt. In de laatste upgrade van het open dataportaal van de overheid wordt in veel gevallen doorverwezen naar datasets van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Nationaal Georegister. Open State Foundation meldt dat de kwaliteit ten opzichte van een jaar eerder weliswaar verbeterd is, maar dat 34,6 procent van de links naar het Nationaal Georegister nog steeds niet werkt. Bij het CBS werken alle links. Van de overige 345 datasets zijn er 31 die geen werkende link hebben.
 

Groei
De groei van open data bij de grotere ministeries valt nog tegen. Er zijn van de grootste ministeries weinig tot geen datasets te vinden. Ook decentrale overheden hebben de weg naar het dataportaal van de rijksoverheid nog niet helemaal gevonden. Op het portaal zijn 329 datasets van ministeries, gemeenten en andere overheidsorganisaties inzichtelijk. Ongeveer de helft daarvan behoort tot ministeries, 141 datasets komen van 13 verschillende gemeenten. Het ministerie van OCW voert met een 61 procent van de datasets de lijst aan, daarbij zijn de sets van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een grote impuls. Bij de dertien gemeenten die zijn aangemeld bij het portaal hebben Nijmegen (23 procent), Amsterdam (16 procent) en Den Haag (13 procent) de meeste sets. Er is slechts één provincie met datasets op het portaal: Noord-Holland met 6 verschillende sets.

Onvolledig en slecht bijgewerkt
Het valt Open State Foundation op dat de datasets van overheidsorganisaties vaak niet volledig zijn of structureel worden bijgewerkt. Zo geeft de Kiesraad wel de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 en de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 vrij, maar verder geen historische uitslagen uit eerdere jaren. Een ander voorbeeld van onvolledigheid is een dataset over aangekondigde aanbestedingen van het Expertisecentrum Inkopen Pianoo van het Ministerie van Economische Zaken. Deze verwijst slechts naar de 25 meest recente aankondigingen, maar biedt geen data uit het verleden of informatie over gegunde opdrachten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harm van DOmmelen / I&A Coördinator
De URL "open dataportaal van de overheid" klopt niet: er staat een ")" achter. Als je die weghaalt klopt de URL weer.
Ivo
Voor documenten zoals teksten spreadsheets of presentaties is er een open standaard: ODF. https://lijsten.forumstandaardisatie.nl/lijsten/ …



Zelfs met een gratis officepakket als LibreOffice of OpenOffice te maken. Gek dat dit voor overheden te moeilijk is.
Advertentie