Advertentie
digitaal / Nieuws

Ook gemeente Den Haag komt met ICT-dashboard

De gemeente Den Haag heeft haar ICT-Dashboard online gezet. De gemeente zegt open te willen zijn over eventuele kostenoverschrijdingen en vertragingen.

25 februari 2013

De gemeente Den Haag heeft haar ICT-Dashboard online gezet. De gemeente zegt open te willen zijn over eventuele kostenoverschrijdingen en vertragingen van ICT-projecten.

Geen geheimen
Met het ICT-Dashboard wil de gemeente de voortgang van een aantal ICT-projecten inzichtelijk maken. De gemeente Den Haag zegt als overheidsorganisatie geen bedrijfsgeheimen te hebben en transparant te willen zijn. Dus wil de gemeente eerlijk zijn over budgetten, planningen en resultaten van de belangrijkste projecten.

Aandacht nodig
Op de site zijn momenteel zeven projecten te vinden, die samen goed zijn voor een budget van ruim tien miljoen euro. Het gaat om het Centrale Vastgoed Informatie Systeem (C-VIS), de modernisering van het GBA (opstellen programmaplan voor gezamenlijke software vier grote gemeenten), het Programma GGD Haaglanden, de Uniformering Financiële Administratie (ONE), de Stelselfunctie Leveren, Stork7 en Werknet/vernieuwen intranet. Voor de eerste vier staat het sein op groen, voor de laatste drie op geel - wat betekent dat er 'aandacht nodig' is voor het project. De kleurensystematiek is dezelfde als bij het Rijks ICT-dashboard.

Werkplekmigratie stokt
Het project Stork7 behelst de migratie van alle vaste werkplekken, inclusief applicaties, naar een gemeenschappelijke omgeving die is gebaseerd op onder andere Windows 7 en Office 2010. Flexwerken moet daarmee mogelijk worden. De planning van het 4,3 miljoen euro kostende project is in de knel gekomen; op dit moment is eenderde van de werkplekken omgezet, wat minder is dan gepland. Oude applicaties blijken lastig over te zetten naar de Windows 7-omgeving. Het nieuwe intranet, dat een paar maanden vertraging heeft opgelopen, moet ook het flexwerken bevorderen.

Het andere grote project is de uniformering van de financiële administratie, waarvoor een budget van 3,6 miljoen euro is gereserveerd. De verschillende financiële administraties moeten op dezelfde wijze gaan werken en die werkwijze moet in de software worden vastgelegd. Dit project verloopt volgens planning en budget.

Transparantie is niet groen

"Er loopt een rechte lijn van het dashboard  van Obama naar het Rijks-ICT-dashboard naar dit dashboard", zegt de Haagse CIO Jan Willem Duijzer over de inspiratie voor dit initiatief. "Het leuke is dat de wethouders Baldewsingh en Van Engelshoven ook in transparantie geloven. En ik geloof dat ICT er beter van wordt als je er open over bent en je kwetsbaar opstelt." Met de kritiek op het RIjks-ICT-dashboard, waar eigenlijk alle seinen op groen staan, is hij bekend. "Een risico is dat je bij zo'n dashboard alle risicovolle acties gaat vermijden. Maar transparantie is niet groen. je kunt duidelijk zien dat dat hier voor drie van de zeven projecten geldt."

Wens "Wij zijn de eerste van de vier grote steden die via een ICT Dashboard inzicht geeft in de voortgang van ICT-projecten", zegt wethouder Rabin Baldewsingh (Media en ICT). "De wens om zo'n systeem te hebben leefde al langer, bij gemeenteraadsleden en ook bij mijzelf. Het is van groot belang dat we open blijven staan voor nieuwe ontwikkelingen en dat we steeds bekijken hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren en welke rol ICT daarin kan vervullen. We zien dat steeds meer andere gemeenten van onze ervaringen willen leren. Ook daar staan we uiteraard voor open."
Meer functies

Het dashboard is nog niet af. Den Haag wil wellicht over een jaar nieuwe projecten toevoegen en meer functionaliteiten gaan bieden, zoals bijvoorbeeld de historie van een project. Voor de ontwikkeling werkt de gemeente samen met het eSociety Instituut van de Haagse Hogeschool.



Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jean
Voor wie het trouwens interessant vind, een scriptie vanuit het eSociety Insituut mbt het dashboard is te downloaden via: http://www.youtube.com/watch?v=jYzbp3hyhvM
henk
dit zijn stokpaardjes van mensen die vertrouwen op sturing op geld en tijd. een soort schijnzekerheid die past bij de bureaucratie.
Piet
Oja,



daar zit ik op te wachten als burger.

Zie wel een nieuwe buzznizz. Bezwaar maken over ict -projecten via WOB.......

Janneman / Adviseur
Prima initiatief van Den Haag! Op het rijksbrede ICT-dashboard is terecht de nodige kritiek. Het beeld daar is te rooskleurig. Blijkbaar laat het dasboard van Den Haag zien dat het op drie projecten niet goed gaat. Ik ben wel benieuwd of het overnemen van de kleurensystematiek van het rijk ook betekent dat de normering is overgenomen. Als dat zo is, is ook de vraag aan Den Haag hoe betrouwbaar dit dashboard is. De winst zit hem wat mij betreft vooral in de transparantie richting de burger. Ik kan me niet voorstellen dat dit dashboard ineens aan het licht brengt dat een project uit de pas loopt. Ik hoop dat dit dashboard Den Haag in staat stelt de goede gesprekken te voeren over de voortgang van ICT-projecten en de juiste actie te ondernemen.
Advertentie