Advertentie
digitaal / Nieuws

'Onofficiële' stemwijzer Landgraaf was werk van kandidaat-raadslid

Een niet-officiële stemwijzer voor de gemeente Landgraaf blijkt te zijn opgezet door de nummer tien op de kandidatenlijst van de lokale partij GBBL, meldt omroep L1.

17 februari 2014

Een niet-officiële stemwijzer voor de gemeente Landgraaf blijkt te zijn opgezet door de nummer tien op de kandidatenlijst van de lokale partij GBBL, de partij die verrassend vaak als beste keus uit de bus kwam. Dat meldt omroep L1.

Automatisch GBBL
Dit weekeind ontstond ophef toen de PvdA in Landgraaf constateerde dat bij gebruik van de website stemwijzerlandgraaf.nl het stemadvies bijna altijd GBBL luidde - de Gezamenlijke Burgerbelangen Landgraaf. Het bleek geen officiële stemwijzer te zijn. De logo's van de gemeente Landgraaf en van de officiële stemwijzer werden gebruikt, maar de gemeenteraad had juist besloten deze keer niet mee te doen met de Stemwijzer. ProDemos, die achter de echte Stemwijzer in 48 gemeenten zit, wist ook van niets en overwoog aangifte te doen, aldus L1. Maar de site ging na de ophef al uit de lucht.

Domeinnaamhouder bekend
Nu blijkt navraag bij de SIDN, die de domeinnamen in Nederland registreert, te leiden naar een zekere Stephan Jansen als domeinnaamhouder. Die blijkt als nummer 10 op de 'Lijst 5 Schaesberg' van de GBBL te staan en is dus kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Sinds maandagochtend is de registratie gewijzigd naar een andere naam.

Beter samen doen
GBBL-voorzitter Jos Winthaegen had al gemeld dat bestuur en lijsttrekkers en in ieder geval niets van afweten. "Maar in een vereniging met 150 leden kun je niet alles uitsluiten." Hij vindt het maken van een stemwijzer op zich prima, maar "het had de voorkeur verdiend dat samen met andere partijen te doen." Winthaegen zegt overigens zelf afgelopen zaterdag de stemwijzer te hebben ingevuld, toen die nog online stond. "Ik ben zelf in ieder geval niet op de GBBL uitgekomen, dus dat je automatisch op uitkomt, kan ik ontkrachten", aldus Winthaegen tegenover L1. Hij denkt dat "op zijn minst een hartig woordje" met het kandidaat-raadslid op zijn plaats is.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Palmen, Mathieu
Winthagen komt niet bij zijn eigen partij uit? Hahahaha!!!!
Advertentie