Advertentie
digitaal / Nieuws

Nederland niet klaar voor AVG

De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt in mei van toepassing. Er moet nog veel gebeuren bij de Nederlandse organisaties voordat ze er klaar voor zijn.

24 november 2017

De helft van ondervraagden van de Nationale Privacy Benchmark durft niet te zeggen of medewerkers van hun organisatie voldoende weten van privacyregelgeving. Op het gebied van bewustwording is nog werk aan de winkel, zo concluderen de onderzoekers. 

De benchmark werd ingevuld door vertegenwoordigers van 97 organisaties waaronder juristen, privacy officers, beleidsmedewerkers, ict’ers en bestuurders. Iets meer dan de helft daarvan behoort tot de publieke sector. Initiatiefnemers ECP, een platform voor de informatiesamenleving en Verdonck, Klooster & Associates melden dat uit de benchmark blijkt dat negen op tien organisaties inmiddels protocollen voor datalekken heeft. Tegelijkertijd geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat de medewerkers van hun organisatie niet voldoende weten. ‘Op het gebied van bewustwording is dus nog werk aan de winkel’, zegt Arie van Bellen namens ECP.

Nog veel te doen
De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt in mei van toepassing. Er moet nog veel gebeuren bij de Nederlandse organisaties voordat ze er klaar voor zijn. ‘De belangrijkste privacyrisico’s zijn menselijke fouten gemaakt door medewerkers, het te lang bewaren van gegevens, en de onzekerheid over hoe leveranciers omgaan met gegevens’ aldus Arie van Bellen. In de benchmark werd organisaties ook gevraagd of er al een register gereed was dat inzicht geeft in alle verwerkingen van persoonsgegevens. Iets meer dan de helft van de respondenten had dit al gerealiseerd of is hiermee bezig.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.de Niet / Strat.Adviseur
Dit is een nieuwe trend om bij de overheden binnen te komen. Je start een onderzoekje en concludeert daarna dat er werk aan de winkel is. En laat nu juist jouw bedrijf daar geknipt voor zijn! Gemeenten moeten zelf hun basiskwaliteit op orde hebben (een zesje). Daarna kun je naar een zeven gaan. Meer is voor een organisatie als een gemeente niet haalbaar of alleen tegen kosten die de gemeenteraad er nooit voor over zal hebben. We zullen er rekening mee moeten houden dat overheden maar beperkt kwaliteit kunnen leveren en fouten er bij horen.
Cornelis
@J. de Niet: Maar wat is je punt dan? Dergelijke onderzoeken vinden vaak plaats op verzoek van overheden, omdat die vanaf mei 2018 aan allerlei eisen moeten voldoen en doorgaans de kennis niet in huis hebben om naar dat zesje te komen. Dan kom je al gauw uit bij organisaties die de kennis en knowhow wel hebben.
alexander / ambtenaar
@Cornelis, inderdaad, zo is het. Overigens kijkend naar het resultaat van het onderzoek; maakt het mij zeker niet blij. Als de helft van de ondervraagden al niet durft te zeggen of er voldoende kennis is? Wat zegt dat over de andere helft? Die weet het wel zeker, of gokt erop? Het blijft een beetje schimmig!
Advertentie