Advertentie
digitaal / Nieuws

Limburgse gemeenten bundelen uitvoering belastingen

Begin 2014 zullen in Limburg 19 gemeenten en de twee waterschappen samen alle lokale belastingen heffen en innen. Winst voor de acht nieuwkomers: 8,1 miljoen per jaar.

03 juni 2013

Het afhandelen van alle gemeente- en waterschapsbelastingen is prima te bundelen in één uitvoeringsorganisatie. Begin 2014 zullen in Limburg acht gemeenten toetreden tot het verband van elf gemeenten en twee waterschappen dat al zover is. Winst: 8,1 miljoen euro per jaar.

Heffen en innen
De gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en de al samenwerkende gemeenten Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal willen begin volgend jaar toetreden tot het al bestaande samenwerkingsverband BsGW (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen) in Roermond. Binnen die gemeenschappelijke regeling hebben 11 gemeenten en de beide Limburgse waterschappen al het heffen en innen van alle lokale belastingen (gemeenten en waterschappen) ondergebracht. BsGW beheert ook de basisregistratie WOZ voor deze gemeenten.


Schaal boven schaal
Door de schaalvergroting en het feit dat van de heffingen één proces is te maken ontstaat voor de acht gemeenten gezamenlijk een besparing van 8,1 miljoen euro per jaar, vooral omdat zo'n 60 fte minder nodig zullen zijn. De zes gemeenten uit de Stadsregio Parkstad Limburg (Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal) werken al samen in een vergelijkbaar verband - GBRD - maar zien alsnog jaarlijks 1,9 miljoen euro winstpotentieel in de schaalvergroting. Ontslagen zullen er overigens niet vallen, beloven de gezamenlijke gemeenten. Iedereen zal van werk naar werk worden begeleid, wellicht naar banen die ontstaan in het kader van de komende decentralisaties.

Autonomie blijft
De gemeentelijke autonomie ten aanzien van belastingheffing blijft intact. De aanslagbiljetten hebben nu nog steeds het briefhoofd van de betreffende gemeente (of waterschap), maar vanaf 1 januari 2014 zal er één BsGW-logo worden gebruikt. Een voordeel voor burgers in de betreffende gemeenten is dat zij nog maar één belastingaanvraag krijgen voor OZB, reinigingsheffing, rioolrecht, afvalstoffenheffing, hondenbelasting enzovoort, met één termijnregeling en één aanvraag kwijtschelding.


Raden moeten nog besluiten
De gemeenteraden van alle deelnemende gemeenten moeten overigens (voor eind dit jaar) nog instemmen met de bundeling in BsGW. Met de praktische voorbereidingen voor de samenwerking is overigens al wel begonnen. Volgens een woordvoerder van BsGW is er voor het invoeringstraject "wel een halfjaar nodig. Maar we hebben er ervaring mee; vorig jaar zijn acht gemeenten overgegaan." Afgezien van de WOZ-administratie bestaat de migratie volgens hem uit het plannen van de personele overstap, het regelen van de manier waarop belastingdata van de gemeenten naar BsGW moeten worden overgeheveld, en het voorbereiden van de aanslagopleggingen van volgend jaar.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marcel / criticus
@John, werkt perfect??? Dan is de GBRD een van de weinige zo niet de enige van de samenwerkingsverbanden die "perfect" (of zelfs maar naar behoren) werkt. Kijk maar eens naar de BSR, BSOB, GBLT, Cocensus.

Het principe zou inderdaad moeten werken, maar als je ziet wat het kost en heeft gekost om het te láten werken, áls het al zo ver komt...Het is in ieder geval een illusie gebleken dat het voor de burger beter en goedkoper wordt op deze wijze!
Jan
"De gemeentelijke autonomie blijft intact". De praktijk zal uitwijzen dat het te lastig is voor de uitvoeringsorganisatie als het beleid van de deelnemende gemeenten en zelfs de belastingtarieven verschillend zijn. Dat wordt dan dus allemaal gelijk getrokken. Daar gaat je autonomie. En of het uiteindelijk een besparing is, valt nog te bezien. Zo'n grote organisatie gaat zijn eigen personeelsleden aanstellen (zeker niet te weinig) en het personeel ook beter betalen. En de deelnemende gemeenten kunnen het ophoesten.
John / Adm. medewerker
Bij de GBRD wordt al jaren zo gewerkt tot volle tevredenheid van de deelnemende gemeenten. Iedere gemeente heeft haar eigen tariefstelling. Kijk maar eens op de site van de GBRD. Je wordt eventueel doorgelinkt naar de betreffende gemeente voor toelichtingen. Werkt perfect.
Jan
@John. Je noemt maar 1 aspect, nl. de tariefstelling. Maar hoe zit het met het beleid t.a.v. betalingstermijnen en kwijtschelding? En met de personeelskosten?
Advertentie