Advertentie
digitaal / Nieuws

Licenties Oracle kunnen nu goedkoper bij samenwerking

Gemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen voortaan ook leiden tot besparingen op licenties bij Oracle, een belangrijke softwareleverancier voor gemeenten.

01 oktober 2012

Gemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen voortaan ook leiden tot besparingen op licenties bij Oracle, een belangrijke softwareleverancier voor gemeenten.

Schaalvoordeel lastig
Oracle levert onder andere databasesoftware die het fundament vormt van menige softwaretoepassing die een registratie bijhoudt. Al jaren overleggen de gebruikersvereniging Centric, de VIAG (de vereniging van ICT-managers bij gemeenten) en Oracle over het probleem dat het gebruik van die software maar moeilijk goedkoper te krijgen is als gemeenten hun krachten bundelen op het gebied waarvoor die toepassingen dienen. De steeds intensievere beweging naar samenwerking tussen overheden maakt dat probleem des te groter.


Licenties gericht op losse gemeenten
"Oracle heeft een licentiestructuur die gericht is op solitaire gemeenten", zegt ambtelijk secretaris Wicher Venema van de Gebruikersvereniging Centric. Omdat bij samenwerkingsverbanden (in toenemende mate ook gemeenschappelijke regelingen zoals RUD's) de gemeenten steeds vaker merkten dat er bij Oracle geen schaalvoordeel te behalen viel, zijn de gebruikersvereniging, VIAG en Oracle om de tafel gaan zitten. "We hebben nu een aantal varianten kunnen formuleren en de voorwaarden die daarbij horen."

Eén organisatie
Voordeel is er bijvoorbeeld voortaan te behalen als een kleine gemeente processen (en de bijbehorende software) uitbesteedt aan een grotere gemeente. "Dan blijven er vaak één of twee ambtenaren met de software werken bij de kleine gemeente." Oracle ziet dat niet langer als een situatie waarvoor een aparte licentie nodig is, waardoor er een staffelvoordeel is te behalen op het gezamenlijke gebruik. Maar ook twee gelijkwaardige gemeenten kunnen dergelijke voordelen behalen, als ze hun samenwerkingsverband maar goed regelen, bijvoorbeeld in de vorm van een gemeenschappelijke regeling, zoals bij de RUD's (regionale uitvoeringsdiensten). "Het hangt op het formeel zijn van de samenwerking."

Alleen Oracle
Volgens Venema is een dergelijke discussie niet aan de orde bij andere softwareleveranciers en is het met name Oracle waarbij deze kwestie goed geregeld moest worden. "En je komt nauwelijks gemeenten tegen die géén Oracle-software gebruiken."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

David Abeln / werkzaam bij Axis into ICT (www.axisintoict.nl)
Ik loop al een tijdje mee in de wereld van Oracle licenties. Wat mij opvalt is dat het vraagstuk zo vaak vanuit juridisch cq. inkoop kant wordt bekeken. Terwijl voor veel, heel veel lokale overheidsorganisaties een winst is te halen op technisch vlak. Bekijk het Oracle licentie vraagstuk eens vanuit een totaal infrastructuur plaatje. Dan kom je tot verrassende besparingen door (vaak) kleine simpele wijzigingen. Juiste produkten, juiste inrichting......daarna komt inkoop en juridische zaken voor de 'onderhandeling'.

Ook bij samenwerkingsverbanden......



Advertentie