Advertentie
digitaal / Nieuws

Kwartiermaker voor breedband buitengebieden

De provincie Drenthe wil ook haar buitengebieden graag voorzien van breedband-internet. Geld is 'niet de eerste insteek', wel aanjagen en faciliteren, van ónderop.

14 januari 2014
De provincie Drenthe wil ook haar buitengebieden graag voorzien van breedband-internet. Geld is 'niet de eerste insteek', wel aanjagen en faciliteren, van ónderop, met de hulp van een kwartiermaker.
Ideeën verzamelen
Potjes bij elkaar leggen, bewoners die zelf sleuven graven, subsidies - er zijn diverse manieren te bedenken om breedbandleveranciers ook in het buitengebied zover te krijgen ook de zogeheten buitengebieden aan te sluiten op hun netwerken. De provincie Drenthe gaat op eigen wijze dergelijke ideeën bundelen. Er is een Kwartiermaker Breedband Drenthe aan de slag gegaan. 

Leefbaarheid belangrijk
"Het belang van breedband is niet alleen economisch, wat voor andere provincies vaak het argument is", zegt gedeputeerde Ard van der Tuuk. "We zijn een plattelandsprovincie. We staan voor de uitdaging om het leefbaar te houden en breedband draagt daaraan bij. Bedrijven moeten uploadcapaciteit hebben. Maar jonge mensen die we hier willen houden en die bij wijze van spreken vanuit een oud boerderijtje een bedrijf willen starten hebben ook dit soort faciliteiten nodig. Het gaat ook gewoon om leefbaarheid."

Kennisknooppunt
In specifieke oplossingsrichtingen denkt Van der Tuuk nog niet. "We hebben driekwart jaar geleden onderzocht wat qua techniek en bedrijfsmodel mogelijk is. Maar zoveel deskundigen, zoveel meningen. Een kwartiermaker gaat nu al die ideeën inventariseren en zal half februari advies uitbrengen, ook over de mogelijkheden voor de provincie om daar een rol in te spelen. Daarna kunnen we als gemeenschappelijke overheden kijken wat mogelijk is." De provincie stelt een 'kennisknooppunt' open, binnenkort bereikbaar via www.verbinddrenthe.nl, om ook van burgers initiatieven in te winnen.

Negen procent
Landelijk is 5 procent van de huishoudens niet op breedband internet aangesloten. In Drenthe geldt dat volgens de provincie voor 9 procent van de huishoudens en hebben die de komende drie jaar ook geen zicht op de komst van een snel netwerk. Dat zijn 20.300 huishoudens. Ook ongeveer 2500 bedrijven zitten zonder snelle aansluiting.

Bestuurlijke massa Gemeenten moeten zeker een rol spelen in de uiteindelijke aanpak, stelt van der Tuuk. "Je moet massa maken naar de bedrijven die internet aanbieden. Aan het einde van de dag komt het toch vaak neer op hoeveel het kost om ergens internet aan te leggen." Gemeenten krijgen in hun kernen doorgaans wel geregeld dat er breedband intenet komt, maar in de buitengebieden niet. "Daar zie je trouwens een nieuwe economie ontstaan met coöperatieve initiatieven, en zelfs eerder aan de bewonerskant dan aan de bedrijvenkant. Die initiatieven zie ik ook als mooie vehikels voor samenwerking op het gebied van zorg en energie."

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Reinders
Een goede stap van de provincie Drenthe.

Het is natuurlijk een eerste stap maar blijkbaar komt het besef dat de grote partijen er toch geen brood in zien.

Die willen alleen de krenten uit de pap!!

Het is zaak snel een plan voor een netwerk op te stellen (waar komt wat te liggen) om zo efficiënt mogelijk het net te plaatsen. De overheid kan dan zodra er ergens gegraven wordt kijken of er geen huls mee gegraven kan worden, op deze manier kunnen kosten bespaard worden.

Er is dus geen sprake van dat iedereen zomaar wat gaat lopen graven, dat is zinloos.



In Groningen, zijn er vergelijkbare initiatieven.

Heeze-Leende is al zeer ver gevorderd, wellicht een idee om de groepen eens bij elkaar te roepen en te kijken wat de beste weg is?



In ieder geval een goede stap zowel voor de bevolking als het bedrijfsleven. Hulde.



En wie denkt dat breedband draadloos kan vergist zich, alleen glasvezel kan echt breedband aan(100Mb+) en biedt in de toekomst echte mogelijkheden voor breed gebruik van tv, internet, telefoon, beveiliging, zorg en allerlei andere diensten die we zelfs nog niet bedacht hebben.
Anoniem / Bezorgde burger
Burgers die zelf sleuven graven?

Dat wordt een gatenkaas met misschien zelfs ondergrondse schade (geen klic meldingen). Hoe verstandig zijn dit soort oplossingen?



Daarbij zou je bij nieuwe aanleg direct glasvezel moeten aanleggen, anders kun je op termijn nogmaals.
Henk / adviseur
We zien draadloze verbindingen steeds sneller worden. Wordt duur aanleggen/graven in buitengebieden binnenkort niet achterhaald door de techniek?
HJL Slothouwer / zzp
Laat de overheid zich hard maken voor draadloos internet voor vaste locaties in het buitengebied! Dat is al lang snel genoeg en dan wel met gelijke voorwaarden en kosten als de vaste aansluitingen door de bestaande providers. Dan zijn we landelijk in een klap af van deze discussie i.p.v. de laatste 5% van de huishoudens laten modderen met lokale initiatieven die uiteindelijk vast lopen op beleid binnen de openbare ruimte, regelgeving of kosten. Zo moeilijk kan het niet wezen.
Jan / adviseur
Leuk dat we ons op internet storten. Maar kijk ook eens naar de bewoners van het buitengebied die aangewezen zijn op propaangastanks om te stoken. Gas ligt nog niet in alle polders. Dat lijkt mij een eerdere noodzaak gezien de dure prijs van propaangas om op te stoken.
HJL Slothouwer / zzp
@ Jan,

Wij hebben kort geleden bij de verbouwing gekozen voor een warmte pomp. Ook omdat na onderzoek propaan een onbetrouwbare energiebron blijkt qua kosten. Een echte aanrader! Ook hier kiezen we voor nieuwe innovaties i.p.v. van wachten op graafwerkzaamheden, net als bij mijn voorstel voor draadloos internet......
Advertentie