Advertentie
digitaal / Nieuws

'Internet maakt achterstand uitgesloten groepen juist groter'

Internet blijkt niet de oplossing te zijn voor sociale en ruimtelijke uitsluiting. Het toenemende belang van internet in het dagelijks leven heeft juist geleid tot verdere marginalisering van uitgesloten gebieden en groepen. Dat concludeert promovendus Koen Salemink, onderzoeker en docent van Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed onderzoek naar ruimtelijke gemarginaliseerde plattelandsgemeenschappen.

18 september 2016

Internet blijkt niet de oplossing te zijn voor sociale en ruimtelijke uitsluiting. Het toenemende belang van internet in het dagelijks leven heeft juist geleid tot verdere marginalisering van uitgesloten gebieden en groepen. Dat concludeert promovendus Koen Salemink, onderzoeker en docent van Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed onderzoek naar ruimtelijke gemarginaliseerde plattelandsgemeenschappen.      

Uitgesloten gemeenschappen aansluiten

Salemink houdt in zijn promotieonderzoek 'Digitale Marges' onder meer breedbandinitiatieven in Nederland tegen het licht. Salemink beschrijft daarbij de situatie van plattelandsgemeenschappen, waar het aanleggen van snel internet nu niet rendabel is. 'Zonder snel internet wordt het platteland een onaantrekkelijke vestigingsplaats voor zowel bewoners als bedrijven. Door gebrekkig internet blijft het economisch potentieel van die regio’s nu onbenut', concludeert Salemink. De onderzoeker stelt dat overheden meer moeten doen om uitgesloten gemeenschappen aan te sluiten op snel internet. Geografische verschillen spelen ondanks digitalisering nog steeds een belangrijke rol. 'Snel internet als nutsvoorziening moet bij overheden weer op de agenda’s staan', aldus Salemink.


Digitale gelijkheid

Als overheden digitale gelijkheid echt belangrijk vinden, dan moeten zij zelforganiserende en initiatiefrijke gemeenschappen de ruimte geven om hun doelen te bereiken, zo vervolgt hij. 'De huidige ontwikkelingen op het gebied van digitale exclusie in Nederland, en in een breder opzicht op het gebied van de ‘participatiesamenleving’, roepen de vraag op hoeveel gevraagd kan worden van gemeenschappen zelf en wat een publieke taak zou moeten zijn.'
 

Niet iedere gemeenschap is hetzelfde
In de samenvatting van zijn promotieonderzoek schrijft Salemink dat zijn thesis aantoont dat zelfregie en-beschikking van belang zijn voor mensen die sociale en digitale exclusie willen overwinnen. Hij wijst daarbij op het verschil tussen gemeenschappen die digitale exclusie overwinnen doordat zij over het vereiste kapitaal, capaciteiten en lef beschikken om de risico’s te nemen die gaan bij het nemen van zelfregie. ‘In dit boek wordt duidelijk dat juist ook veel gemeenschappen niet in het hiervoor geschetste profiel passen. Voor deze minder kapitaalkrachtige gemeenschappen is digitale uitsluiting een grote uitdaging die waarschijnlijk niet op eigen kracht overwonnen kan worden. Geografische verschillen zijn nog steeds van belang in deze tijden van snelle digitalisering.’

Salemink werkt als onderzoeker en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Hij promoveert op 22 september. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

maakt niet uit
Grote flauwekul, ik meet continue wat er met dat zogenaamde breedband doet. De computer staat nog steeds voor het overgrote deel uit zijn neus te peuteren, geen actie op processor niveau, geen in- of uitgaande activiteiten op de kabel, alleen maar omdat pagina's niet conform de norm zijn geschreven en sites het te druk hebben met het illegaal vastleggen van gegevens van de bezoeker. U moet voor de grap eens een trage computer nemen, u kunt dan alles nog volgen, en eens een blog bij google opstarten. Of wat dacht u van de sites van NOS, NL1,2,3 en waar je dan mee akkoord moet gaan. Ga daar is tegen optreden, dan heeft het pas zin om snel(?) internet te installeren. En dan nog blijft de computer uit z'n neus pulken. Buitenlandse connecties komen vaak niet verder dan 2Mb, Nederlandse connecties vaak niet verder dan 4Mb doorgang. Met 8Mb ruimte kun je dus alles en dat kan gewoon via het telefoondraadje.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Vreemde kop boven het artikel. Alsof internet op zich achterstand groter maakt. De uitgesloten groepen zijn uitgesloten omdat ze niet interessant genoeg zouden zijn; het levert te weinig op. Als je eenmaal door handelen/nalaten van anderen op achterstand bent gezet dan is het moeilijk aan te sluiten tenzij...
Monika
@"maakt niet uit": U geeft aan dat 8 MB voldoende is om alles te kunnen doen en dat dat via een telefoonlijntje prima kan. Dan moet de snelheid dat niveau echter wel bereiken. Zelf woon ik op het "platteland" en daar hebben we een adsl verbinding die net de 3Mb per seconde haalt. Met 2 schoolgaande kinderen die steeds meer met IPad moeten werken, onderzoeken moeten doen op internet en voor het lezen van het huiswerk afhankelijk zijn van internet is dat echt niet voldoende! Het wordt tijd dat de overheid internet ook als een basisvoorziening gaat beschouwen en ervoor zorg draagt dat iedere bewoner in Nederland de mogelijkheid krijgt om aan te sluiten op redelijk niveau van internet.
Advertentie