Advertentie
digitaal / Nieuws

'In 2016 bijna 5500 datalekken'

In 2016 zijn bijna 5500 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Met name in de sector gezondheid en welzijn is het vaak raak: bijna een op de drie datalekken had in deze sector plaats, schrijft de AP in het jaaroverzicht.

28 december 2016

In 2016 zijn bijna 5500 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Met name in de sector gezondheid en welzijn is het vaak raak: bijna een op de drie datalekken had in deze sector plaats, schrijft de AP in het jaaroverzicht. 

Financiële dienstverlening
Ook in de sectoren financiële dienstverlening en openbaar bestuur gaat het geregeld mis, respectievelijk 17 procent en 15 procent. Dat heeft vooral te maken met het feit dat in die sectoren veel persoonsgegevens worden verwerkt. Van de ongeveer 5500 meldingen heeft de AP in ruim 4000 gevallen een eerste onderzoek gedaan. Naar aanleiding daarvan werden honderd organisaties op de vingers getikt. In enkele tientallen gevallen werd een diepgravender onderzoek ingsteld.
 

De waakhond merkt verder op dat het bewustzijn bij mensen over de gevolgen van datalekken en de noodzaak van beveiliging van persoonsgegevens is toegenomen. (ANP) 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr G.J.A.M. Bogaers / advocaat
Het failliet van digitaal bestuur bewijst zich dagelijks. De komende president Donald Trump van de Verenigde Staten zei het deze week correct, wie zekerheid wil dat zijn of haar gegevens niet op straat komen dient terug te gaan naar het papieren systeem, waarin het briefgeheim en privacy zijn gewaarborgd. De overheid kan geen waarborgen geven voor geheimhouding van gegevens, daarom moet zij stoppen met digitale correspondentie, besluitvorming, besluiten en rechtspraak. Burgers moeten de politieke partijen massaal ertoe brengen om digitaal bestuur en digitale rechtspraak te weigeren. Laren NH, maandag 2 januari 2017, 15:17 uur.
Mr G.J.A.M. Bogaers / advocaat
@Walter Wij zijn het erover eens dat de Nederlandse staat als big brother zijn hand heeft overspeeld door zijn onderdanen te verplichten tot digitale correspondentie, digitale besluitvorming, digitale besluiten, digitale procedures en digitale rechtspraak, waardoor briefgeheim en bescherming van privacy volkomen zijn vermorzeld tot stront, en dat die macht aan de overheid moet worden ontzegd ter bevordering van vrijheid, democratie en beschaving.
frans
Als de participerende wijkteams verdwijnen dan komt ook de betrouwbaarheid wel weer terug.
veestapel
Mijn belastinggegevens liggen april weer bij de huisjesmelker.

wie kan ik aansprakelijk stellen voor dit datalek; Rutte, Pechtold of zal ik beginnen met Spies..
Henk Daalder / Windenergie mediator
Correctie op dit bericht

Er zijn in 2016 bijna 5500 datalekken "gemeld"

Alle nog niet ontdekte lekken zijn niet gemeld

Naast alle wel gemelde lekken, zijn er vele die bedrijven onder de pet houden.



En dat blijft zo doorgaan, totdat we digitale veiligheid als cultuur gaan zien. E

ook pas wanneer digitale veiligheid in organsaties wordt in-ontworpen.

Informatie architecten zullen werkvormen moeten bedenken, die inherent veilig zijn.

Zoals PC's en mobieltjes waar geen geheime data op terecht KAN komen, hooguit bekeken.

Gemakkelijke manieren om geheime data te beheren, zodat die niet door jan en alleman gekopieerd gaat worden.

Digitaal kwetsbare apparaten vervangen worden door veiliger apparatuur. Dat kost geld, maar we doen ook de auto op slot.

Hoe veilig is die afstand bediening eigenlijk?

Gaat u daar een beter beveiligde afstandbediening voor kopen?

Of wacht u tot uw auto gestolen wordt?

Of dat een grapjas via de wifi verbinding al rijdend op de rem trapt?
Advertentie