Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT'ers Leidschendam-Voorburg verkassen naar Westland

De gemeente Westland neemt de ICT'ers van Leidschendam-Voorburg over. Bijzonder, want de gemeenten liggen een eindje uit elkaar.

30 mei 2013

De gemeente Westland neemt het ICT-beheer en de ICT'ers van Leidschendam-Voorburg over. Bijzonder, want de gemeenten liggen een eindje uit elkaar.


Groeiende complexiteit
Samenwerken is al een tijdje onderwerp van gespek bij de gemeenten in de regio Haaglanden en ICT is een belangrijk onderwerp. "Alles wordt steeds complexer", zegt wethouder Arne Weverling van de gemeente Westland daarover. De beide gemeenten vonden elkaar en kozen voor hun ICT-samenwerking geen gemeenschappelijke regeling of een shared service center waar beide gemeenten 'klant' zouden worden. "Dan zou je weer nieuwe bestuurlijke gremia nodig hebben", zegt Weverling.

ICT'ers verhuizen
Beide gemeenten tekenen binnenkort een dienstverleningsovereenkomst waarin is vastgelegd dat Leidschendam-Voorburg tegen een vastgesteld tarief ICT-diensten afneemt van Westland. De 14 ICT-medewerkers van Leidschendam-Voorbug komen in dienst van de gemeente Westland. Vooralsnog blijft de verantwoordelijkheid voor vervangingsinvesteringen en ICT-exploitatie bij de afzonderlijke gemeenten liggen, maar mogelijk wordt deze verantwoordelijkheid op termijn ook gebundeld. "We gaan eerst eens kijken of het wordt wat we ervan verwacht hadden", zegt Weverling.

Contractmodel
Teamleider I&A Marvin Suijker van gemeente Westland legt uit dat het tarief voor de overeenkomst is gebaseerd op de personeelskosten en bijkomende overhead van de 14 verhuizende medewerkers. Omdat ICT-investeringen en de infrastructuur nog gescheiden werelden blijven, kan dat met een dekkend contractbedrag worden afgehandeld. "De volgende stap is de infrastrucuur gelijk trekken en wellicht over vier of vijf jaar op één infrastructuur overstappen. Maar dan zou er ook een nieuw contractmodel nodig zijn, bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal werkplekken." De nu gekozen samenwerkingsvorm is volgens hem laagdrempelig - en daardoor ook makkelijk weer te ontvlechten, mocht de samenwerking niet brengen wat men verwacht.

Complementair
De onderlinge keuze is vooral gemaakt omdat de werkwijzen op elkaar aansluiten, stelt wethouder Weverling. "De sterke kanten van beide partijen vullen elkaar aan, dát is de keuze geweest, niet de keuze voor een specifieke politieke partner." Het feit dat beide gemeenten niet aan elkaar grenzen - Den Haag en Voorburg liggen er nog tussen - is dan niet echt een probleem. Weverling zegt zich te kunnen voorstellen dat andere gemeenten in de regio op termijn aansluiten. "Dit maakt nog verder specialiseren en een betere bediening mogelijk."

Niet detacheren
De nieuwe ICT-afdeling komt op één plek te zitten, zegt Suijker, "anders haal je nog niet alles uit het specialiseren. We hebben daarom ook niet voor detachering gekozen, maar de formatie van beide ICT-teams bij elkaar genomen en daarvan een nieuw team gecreëerd met een nieuwe opzet van functies". Het nieuwe team is 35 fte groot.


Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie