Advertentie
digitaal / Nieuws

'ICT Dashboard kan veel realistischer'

Volgens het SIG kan het ICT Dashboard over grote ICT-projecten van de Rijksoverheid veel realistischer. De groene stoplichten moeten van 100% naar 44%.

09 september 2011
Het ICT Dashboard dat de Rijksoverheid in mei van dit jaar introduceerde om openheid te geven over grote ICT-projecten kan veel realistischer, zegt de Software Improvement Group. Eigenlijk hoort niet 100 procent, maar slechts 44 procent van de daar gebruikte stoplichten op groen.

Groen

De website rijksictdashboard.nl, die in mei in gebruik is genomen, zet in eerste instantie nogal een rooskleurig beeld van de grote ICT-projecten bij de overheid; op de sterk grafisch opgezette site staan bijna alle projecten op 'groen'. Na kamervragen naar aanleiding van een bericht in Binnenlands Bestuur stelde minister Donner dat de transparantie op de site onderhevig is aan de formele besluitvorming over eventuele tussentijdse herijkingen van de grote projecten, zoals SPEER (Defensie, 268 miljoen) of het nieuwe toeslagensysteem van de Belastingdienst. Projecten met forse kostenoverschrijdingen gaan nu vaak verscholen achter de kleur groen omdat er sinds het afgelopen jaar geen nieuwe tegenvallers zijn. Eigenlijk vond Donner dat er weinig mis is met de site.

 

Rood

Onderzoekers van de Software Improvement Group (SIG) zijn onder de motorkap van de site gedoken en komen tot de conclusie dat eigenlijk niet 100 procent van de projecten, maar slechts 44 procent 'op groen' staat - gemeten naar de maatstaven die in de VS op een vergelijkbare site worden gebruikt. 20 Procent zou in het rood staan: 'actie vereist'. "De gepresenteerde prestatie-indicatoren zeggen niets over het cruciale vraagstuk: krijgen we waar voor onze aan ICT gespndeerde belastingmiljoenen?", zegt hoofd research Joost Visser van de SIG in het FD.

 

Vaker

Visser denkt dat de Amerikaanse methodiek voor het scoren van de projecten zou moeten worden gebruikt. Daarnaast moet de rapportagefrequentie omhoog. "Eenmaal per jaar is volstrekt onvoldoende." Het duurste project kost immers wel 220.000 euro aan ontwikkelkosten per dag. Na oplevering kunnen de operationele kosten per dag ook flink uitvallen, blijkt uit het rapport: 89.000 euro per dag voor P-Direkt.

 

Meer info

Wat er volgens de onderzoekers vooral nog ontbreekt aan het ICT Dashboard is de verwachte levensduur van alle systemen en het verwachte resultaat, bijvoorbeeld in termen van het aantal transacties, personen of werkeenheden dat ermee moet worden verwerkt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bart Pruijn
De reactie van Hans Vonk snijdt hout. QSM onderhoudt binnen dit specifieke expertisegebied partnerships met partijen als Caesar Groep, Informatie Management Nederland en de absolute marktleider SIG.
Hans Vonk / directeur
De analyse van SIG is correct. Wij zijn betrokken bij de meeste programma's en zien dat de getoonde informatie in het dashboard niet strookt met met onze bevindingen.

Het dashboard ziet er overigens wel goed uit, maar heeft geen zin als je de status van de individuele projecten niet goed kunt beoordelen.

Te veel focus op het medium en te weinig op de inhoud. Er zijn buiten QSM niet veel bedrijven in staat om de status van projecten objectief kwantificeerbaar vast te stellen.
Advertentie