Advertentie
digitaal / Nieuws

Hof vernietigt door computer gegeven boete

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een boete opgelegd door een computer vernietigd, omdat er geen opsporingsambtenaar aan te pas was gekomen.

20 februari 2014

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een boete die werd uitgedeeld door een computer vernietigd. De eigenaar van een onverzekerde auto mag de bon derhalve doorscheuren. Dat heeft het hof donderdag meegedeeld.

Geheel geautomatiseerd
De eigenaar van het voertuig kreeg de boete nadat tijdens een registercontrole van de Rijksdienst wegverkeer werd vastgesteld dat de auto niet was verzekerd. In het zogenoemde zaakoverzicht van het Centraal Justitieel Incassobureau stond echter als code van degene die de boete had uitgeschreven 404040 en dat is het bewijs van een geheel geautomatiseerd proces. Met andere woorden, alles was per computer verlopen, er was geen mens aan te pas gekomen.

Opsporingsambtenaar
Het hof heeft derhalve niet kunnen vaststellen dat, zoals de wet vereist, de boete is opgelegd door een bevoegde opsporingsambtenaar.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / organisatie adviseur
Big Brother en Kafka zijn ineengeschoven bij deze computerboetes. Eindeljk gerechtigheid dat het Hof er een streep door zet. De rijdende rechter maakte zich hier ook al erg boos om. Foutje maken kan, maar dan geen 10 boetes ontvangen met verhogingen en incasso's. 1 tje is dan wel genoeg.
Peter / Manager
In dit geval staat er een nummer. Onlangs kreeg ik een boete omdat de old timer brommerd die ik had gekocht voor m'n zoon uit de verzekering bleek. Ik had het voor een jaar geschorst ( langer kan niet). Kosten € 350,-

In feite hetzelfde administratieve procedé maar wellicht stond er toen wel een krabbeltje onder. Dezelfde Big brother hoor. Uiteindelijk krijg je nog minder boete als je op een gestolen bromfiets rijdt... Lekkere rechtsstaat hoor.
Jos Praat / beleidsadviseur
Toch is dit het goede nieuws van vandaag!
Linden
Dit zijn de rechters: als er iets in de procedure niet helemaal goed zit dan stopt de zaak. Ik hoorde een rechter zelf zeggen liefst een uitspraak te doen op basis van procedures, daar kun je je geen buil aan vallen. Aan de inhoud wel.

Nu zijn een hoop mensen het helemaal eens met deze rechter maar wacht tot dit gebeurt in een zeden- of moordzaak. Dezelfde mensen schreeuwen dan moord en brand.
Kitty
Bij APK worden de boetes ook door de computers uitgereikt!
Advertentie