Advertentie
digitaal / Nieuws

Govunited-gemeenten financieren nu zelf voor

Gemeenten die deelnemen aan het software-samenwerkingsverband GovUnited nemen nu zelf de voorfinanciering voor hun rekening. Dat kunnen ze goedkoper dan de BNG.

03 december 2012

Gemeenten die deelnemen aan het samenwerkingsverband GovUnited nemen nu zelf de voorfinanciering van het project voor hun rekening. Dat kunnen ze goedkoper dan de BNG. De verzelfstandiging van GovUnited in een stichting duurt daardoor wel langer.

Vier miljoen
GovUnited is een samenwerkingsverband van inmiddels negentien gemeenten, die gezamenlijk software afnemen voor onder andere hun elektronische dienstverlening. Vorig jaar besloot overheidsorganisatie ICTU, die het project heeft aangezwengeld, dat GovUnited zelfstandig verder moest. Een stichting werd opgericht, maar de financiering was vervolgens een probleem. Daarvoor zou de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) de voorfinanciering van ICTU (nu nog zo'n vier miljoen euro) moeten overnemen.

BNG te duur 

Die route is echter verlaten. De gemeenten met verplichtingen aan GovUnited gaan nu zelf de voorfinanciering overnemen. Zo heeft Steenwijkerland in een raadsvoorstel onlangs geconstateerd: "Het is voor de stichting GovUnited moeilijk om deze gelden te lenen. Hiervoor zijn garantstellingen van de deelnemende gemeenten noodzakelijk en er wordt een hoge rente gevraagd voor een eventueel aan te trekken geldlening." Het voorstel is inmiddels aangenomen, wat inhoudt dat de jaarlijkse exploitatiekosten voor de komende jaren deels ineens worden overgemaakt, waarmee de gemeente haar proportionele aandeel in de aan ICTU verschuldigde vier miljoen euro heeft geleverd. Steenwijkerland onttrekt het bedrag aan de algemene reserve.

Toch al in de boeken
Volgens woordvoerster Lydia Verkerk van GovUnited hebben de deelnemende gemeenten zelf voor deze weg gekozen. "Ze hebben de budgetten al in de boeken staan." Zij denkt dat de meeste van de dertien GovUnited gemeenten die rechtstreekse verplichtingen aan de stichting hebben het op deze manier zullen doen. "De eerste gemeenten hebben het bedrag al gestort." Een andere optie is dat ze individueel bij de BNG aankloppen, omdat ze dan tegen een lage rente zouden kunnen lenen - wat GovUnited als stichting niet kon. Het verzelfstandigingsproces, dat al ruim een jaar aan de gang is, loopt door de andere financiering verdere vertraging op, bevestigt Verkerk. "Maar het traject loopt gewoon."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie