Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten willen toegang tot gegevens Airbnb-verhuurders

Een aantal grote steden met veel toeristen waaronder New York, Barcelona en Amsterdam willen toegang tot persoonlijke gegevens van Airbnb-verhuurders. Bij aanwijzingen dat er regels worden overtreden willen de gemeenten informatie kunnen krijgen van Airbnb.

29 augustus 2016

Een aantal grote steden met veel toeristen waaronder New York, Barcelona en Amsterdam willen toegang tot persoonlijke gegevens van Airbnb-verhuurders. Bij aanwijzingen dat er regels worden overtreden willen de gemeenten informatie kunnen krijgen van Airbnb.

Nieuwe mogelijkheden

Airbnb verklaarde al diverse keren dat er geen persoonlijke gegevens worden uitgewisseld met overheden, om de privacy van gebruikers te garanderen. Volgens chief technology officer Ger Baron willen steden ‘Alleen toegang bij heel specifieke gevallen’, zo vertelt hij aan NRC. Een optie waar momenteel aan wordt gewerkt is volgens Baron een digitale manier waarop gemeenten na een toets automatisch in de database van Airbnb kunnen.


Geanonimiseerde data

Airbnb wil alleen algemene, geanonimiseerde data delen met overheden. Het totaal aantal verhuurders in een gemeente is daarvan een voorbeeld. In juni meldde de verhuurwebsite dat er een meldpunt komt voor overlast van Airbnb-locaties. Airbnb bekijkt de klachten en neemt contact op met de verhuurder om ze te verhelpen. De gemeente is op meerdere vlakken bezig om de overlast aan te pakken: met Airbnb wordt momenteel onderhandeld over een nieuwe overeenkomst om overlast en illegale activiteit beter aan te pakken. Het gemeentebestuur beslist daarnaast binnenkort over eigen maatregelen om overlast aan te pakken.


Kritiek

Airbnb ontvangt vanuit de (Amsterdamse) politiek al langer kritiek omdat het weigert gegevens te delen met gemeente. Die zou daardoor niet adequaat kunnen optreden en afhankelijk zijn van overlastmeldingen van omwonenden. Zonder persoonlijke gegevens kan Amsterdam niet eigenhandig overtreders opspeuren en beboeten. Momenteel bieden zeker 14.000 verhuurders in Amsterdam hun appartement te huur aan. Van gemeente Amsterdam mogen er maximaal vier gasten per adres logeren, met een maximum van zestig nachten per jaar. Wie deze regels overschrijdt krijgt boetes. Die wil de gemeenteraad graag hoger maken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

kees
Ik begrijp wel dat Airbnb het privacypaard van stal haalt om zijn eigen belang te behartigen maar het raakt kant noch wal. Die regeltjes van de gemeente Amsterdam zijn zo eenvoudig dat je ze zó in je systeem kan implementeren, denk ik. (Hoe het in andere of buitenlandse steden zit, weet ik niet.) Airbnb heeft grote marketingkracht en zal ongetwijfeld weten hoe het dit aan zijn klanten moet verkopen. Iedereen blij. De investering van Airbnb in dit alles lijkt me zeer te overzien.
Tim / Mens
Volgens mij is de eigenaar van de woning of de hoofdhuurder van de woning ten alle tijde verantwoordelijk voor wat er in/met de woning gebeurt. Dus ook verhuur via Airbnb. Eigenaar of hoofdhuurder zijn toch vrijwel altijd bekend bij gemeenten?
Advertentie