Advertentie
digitaal / Nieuws

'Filevorming dreigt voor gemeenten bij migratie naar SEPA'

Gemeenten hebben nog krap zeven maanden voor de overstap op de SEPA-standaard. De VNG waarschuwt dat dat voor een aantal van hen te kort dag zou kunnen blijken.

08 juli 2013

Gemeenten hebben nog krap zeven maanden om hun financiële procedures en systemen aan te passen aan de SEPA-standaard. De VNG waarschuwt dat dat voor een aantal gemeenten te kort dag zou kunnen blijken.


IBAN-nummer gebruiken
SEPA (Single European Payments Area) is een standaard voor het interbancaire verkeer die onder andere behelst dat bij betalingen - en dus ook voor gemeentelijke betalingen en incasso's - het IBAN-nummer moet worden gebruikt, in plaats van alleen het gangbare bankrekeningnummer. Per 1 bebruari 2014 moeten elektronische betaalprocedures aan deze standaard voldoen. Maar uit een voortgangsmonitor die de VNG heeft laten opstellen door KING blijkt dat de deadline bij een aantal gemeenten in gevaar kan komen.

Nu afspraken maken
Een VNG-woordvoerster zegt de voortgangsmonitor niet te kunnen delen omdat daar per gemeente gevoelige informatie is opgenomen. Wel is de VNG duidelijk met de conclusie uit het rapport. "Er moeten in heel korte tijd nog veel systemen worden aangepast. De betreffende gemeenten moeten dus nu afspraken maken met softwareleveranciers en banken." Als dat niet op tijd gebeurt dreigt volgens de VNG 'filevorming'. Implementatie, testen en foutoplossing vergen tijd en als te veel gemeenten daarvoor tegelijkertijd en op het laatste moment aankloppen bij softwareleveranciers, zal ee aantal gemeenten niet op tijd klaar zijn, is de gedachte.

IBAN-acceptgiro is er al
Ondertussen gaan de voorbereidingen op de overstap naar SEPA door. Sinds maandag 1 juli 2013 kunnen consumenten al een papieren IBAN-acceptgiro ontvangen. Na 31 december 2013 mogen organisaties en bedrijven de oude acceptgiro al niet meer versturen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin kersten / Trainer financiële software
"Sepa is een standaard...".

Dat klinkt leuk maar is helaas ver naast de waarheid.

Tot op heden waren er twee betaalformaten; clieop voor binnenlandse betalingen en btl91 voor buitenlandse betalingen.

Met sepa gaan we echter weer jaren terug in de tijd. Elke Nederlandse bank ontwikkeld haar eigen afgeleide standaard met als triest voorbeeld de rabobank die zelfs al twee formaten aanbiedt. Dus hoezo standaardiseren?

Voor software ontwikkelaars betekent dit dan ook erg veel extra werk waarbij veel banken niet erg scheutig zijn met het verstrekken van de juiste informatie.

Mijn advies is dan ook niet uw software leverancier 'lastig' vallen (want die zijn echt wel bezig), maar politiek den haag ter verantwoording roepen.

Telkens worden er leuke dingen bedacht die het leven voor ondernemers makkelijker zouden moeten maken en de kosten moeten verlagen (denk ook aan xbrl), maar de praktijk leert dat steeds weer het tegendeel wordt bereikt.

Wanneer gaat de politiek eens nadenken over de IT gevolgen alvorens besluiten te nemen?

Succes met uw voorbereidingen.



Zie ook: http://www.deonlineaccountant.com/author/marwin- …
Advertentie