Advertentie
digitaal / Nieuws

Eerste 'overheidsdatacenter' komt in Groningen

De samenvoeging van de vele datacenters van de overheid begint in Groningen. Daarin bundelen onder andere DUO, CJIB, RDW en BPR hun computercapaciteit.

07 november 2012

De samenvoeging van de vele datacenters van de overheid begint in Groningen. Daarin bundelen onder andere DUO, CJIB, RDW en BPR hun computercapaciteit.

Consolidatie begint
De samenvoeging is onderdeel van het programma Compacte Rijksdienst. De ruim zestig datacenters die de overheid erop nahoudt  - locaties waar computerservers zijn verzameld - moeten uiteindelijk opgaan in vier of vijf overheidsdatacenters (ODC's). De eerste daarvan komt in Groningen. Secretaris-generaal Hans van der Vlist van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap tekende daar het contract voor het ODC Noord, dat wordt uitgevoerd door KPN.

Negen partijen
In een nog te realiseren gebouw van 2600 vierkante meter op een industrieterrein in Groningen zullen het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Rechtspraak, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Rijksdienst Wegverkeer (RDW), Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de ministeries van Economische zaken, Landbouw en Innovatie en Onderwijs Cultuur en Wetenschap hun servers onderbrengen. De beoogde besparingen zijn vooral het gevolg van een duurzamere manier om de ruimte te koelen, waarbij vrijwel steeds gebruik wordt gemaakt van de buitenlucht. Ook door gebruik te maken van nieuwe apparatuur daalt het energieverbruik fors.

Meer centra
De eerste paal van het ODC Noord gaat begin 2013 de grond in. Andere ODC's zullen worden georganiseerd rond onder andere het SSC-ICT van de Haagse departementen en het datacenter van de Belastingdienst.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Talenvijn / burger
Koelen met buitenlucht? En gaat de warmte ook weer de buitenlucht in, zonder er iets nuttigs mee te doen? Au!
Advertentie