Advertentie
digitaal / Nieuws

Eerste overheden voldoen aan Webrichtlijnen 2

De eerste certificaten zijn uitgedeeld aan overheden die voldoen aan de Webrichtlijnen 2. Als eerste gemeentesite is www.bronckhorst.nl in orde bevonden.

24 juni 2013

De eerste certificaten zijn uitgedeeld aan organisaties die voldoen aan de nieuwe Webrichtlijnen 2-standaard. Onder andere de websites van de gemeente Bronckhorst, de provincie Overijssel en onderdelen van enkele ministeries zijn in orde bevonden.

Pragmatischer met toegankelijkheid
Om een optimale toegankelijkeheid voor de burger te garanderen - inclusief degenen met een beperking - moeten overheidswebsites begin 2015 voldoen aan de Webrichtlijnen 2, een wat pragmatischer versie van de oorspronkelijke Webrichtlijnen, waarmee menige gemeente problemen bleek te hebben. Voor het voldoen aan de aangepaste standaard (waarvoor de internationale standaard WCAG 2.0 het uitgangspunt is) hebben ze dus nog anderhalf jaar de tijd.

Tijd nodig
En tijd is er wel nodig voor het aanpassen van een site, stelt Ingrid Kuipers, webmaster en communicatieadviseur van de Gemeente Bronckhorst, de eerste Nederlandse gemeente die is 'geslaagd' voor de inspectie. "We hebben de hele website doorgelopen, maar aan leverancierszijde is ook veel gebeurd. Vrijwel elke pagina is aangepast." De aanpassingen betreffen bijvoorbeeld contrast, kleur, koppen en links op de pagina's. Ingewikkeld is het niet, volgens Kuipers, maar wel een hoop werk. "Het moet technisch wel eerst in orde zijn, anders kan de webredactie er niet mee aan de slag. En zelf moet je je eerst de Webrichtlijnen goed eigen maken om te weten wát je dan vervolgens moet doen." Het scheelde volgens Kuipers wel dat Bronckhorst al veel energie had gestoken in versie 1 van de Webrichtlijnen. Een aantal gemeenten heeft overigens voor die eerdere versie al het Waarmerk Drempelvrij ontvangen. 

Continu proces
Kuipers zegt het krijgen van het certificaat, dat zij zelf namens de gemeente Bronckhorst in ontvangst mocht nemen, als een begin te zien. "Het is belangrijk het als een continu proces te zien; alles moet er voortaan aan voldoen." Zo moeten de medewerkers voor de site bijvoorbeeld toegankelijk schrijven (taalniveau B1), toegankelijke PDF's publiceren en de teksten de juiste structuur en opmaak meegeven. De bestaande raadsstukken en de vrijwilligersvacaturebank voldoen nog niet aan de eisen, maar daarvoor worden onder de nieuwe richtlijnen nog enige tijd uitzonderingen gemaakt..

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
Mooi hoor.

Even gechecked bij de Quickscan van Webrichtlijnen.nl (http://versie1.webrichtlijnen.nl/toetsen/)



Bronckhorst:

125 webrichtlijnen:

- 47 goed of mogelijk goed

- 0 verbeterpunten

- 78 niet automatisch te meten



Provincie Overijssel:

125 webrichtlijnen:

- 45 goed of mogelijk goed

- 2 verbeterpunten

- 78 niet automatisch te meten



Voorzichtig optimisme, maar na zoveel jaar webaccessibility (W3C) naar mijn mening tóch een tikje teleurstellend.



De uitleg over de website bij Gemeente Bronckhorst vind ik zeer positief, het gebruik van Google Analytics tracker iets minder.

De website van Provincie Overijssel bleek echter hardnekkig onbereikbaar.
Tjerk Vonck
Geachte PJW,



Kennelijk heeft u een Webrichtlijnen 1 Quickscan gedaan op http://www.overijssel.nl/. Daarmee kan ik in ieder geval uw testresultaat reproduceren. En de twee verbeterpunten zijn het onderzoeken waard!



Bovenstaande artikel gaat echter over het voldoen aan Webrichtlijnen 2. De provincie Overijssel is met haar e-formulieren voorziening (http://forms.overijssel.nl) geslaagd voor de Webrichtlijnen 2 toets. Voor Webrichtlijnen 2 bestaat nog geen Quickscan.



Hartelijke groeten,

Tjerk Vonck, werkzaam bij de provincie Overijssel.
bas / webman
Beste PJW, ik was wel benieuwd naar uw laatste opmerking, over de vermeende hardnekkige onbereikbaarheid van de provinciale site. Kunt u toelichten in welk opzicht u dat zo ervaren heeft?
Advertentie