Advertentie
digitaal / Nieuws

Eén ICT-koppeling met landelijke voorzieningen overheid

KING en overheids-ICT-beheerder Logius bundelen de inkoop van een generieke 'adapter' voor Digikoppeling, de verbinding met allerlei landelijke voorzieningen.

15 mei 2013

KING en overheids-ICT-beheerder Logius bundelen de inkoop van een generieke 'adapter' voor het aansluiten op Digikoppeling, de technische verbinding met allerlei landelijke voorzieningen. Gemeenten blijven wel opdrachtgever.


Steeds meer landelijke voorzieningen
Digikoppeling (dat voorheen OverheidsServiceBus heette) is een technisch aansluitpunt bij beheerder Logius waarop overheden kunnen aansluiten voor de communicatie met een (groeiend) aantal centrale voorzieningen. Het Omgevingsloket Online is een voorbeeld, maar ook Mijnoverheid.nl en de landelijke voorziening voor de WOZ (LV-WOZ), waarop gemeenten volgend jaar aangesloten moeten zijn. De verwachting is dat op termijn Digikoppeling voor 17 verschillende berichtenstromen naar een tiental landelijke voorzieningen zal worden gebruikt.

Wildgroei voorkomen
Gemeenten kunnen voor elk domein/applicatie rechtstreeks een koppeling met Digikoppeling regelen, maar slim is dat niet. Het gevaar onstaat dan dat er een wildgroei aan koppelingen ontstaat, die elk apart beheerd en beveiligd moeten worden (met de van DigiNotar beruchte 'certificaten'), wat extra beheerkosten oplevert. Het streven van KING (Operatie NUP) en Logius is daarom te komen tot een generieke adapter die door de markt wordt geleverd. De leverancier(s) moet(en) enerzijds aansluiten op alle softswarepakketten van de gemeente die met Digikoppeling te maken hebben of krijgen, en anderzijds op de landelijke Digikoppeling-voorziening, volgens de geldende technische standaarden (ebMS,WUS en GB). Dan is de gemeente 'ontzorgd' en hoeft zij ook maar één certificaat te regelen. "Het voordeel is dus dat gemeenten die infrastructuur nog maar één keer hoeven aan te leggen", zegt Peter ter Telgte, projectleider 'impuls Digikoppeling' bij KING. "We schatten in dat gemeenten daar behoefte aan hebben." Het zou beter zijn dan een situatie waarin pakketleveranciers steeds afzonderlijke Digikoppeling-adapters meeleveren en daar hun klanten voor laten betalen. 

Marktscan als tussenvorm
KING en Logius hebben deze week op Tenderned geen reguliere aanbesteding geplaatst, maar een zogeheten marktscan, waarin geïnteresseerde leveranciers worden verzocht op basis van een eisenpakket mee te dingen. Naar verwachting leidt die bundeling enerzijds tot prijsvoordeel en anderzijds tot handhaving van keuzevrijheid bij gemeenten. De aanbiedingen van de leveranciers die aan de eisen voldoen zullen door Logius of KING dus niet in een eigen aanbesteding worden gebruikt; de afzonderlijke gemeenten blijven zelf opdrachtgever voor de aanschaf (of huur) van de Digikoppeling-adapter. Logius en KING gaan er daarbij van uit dat de uiteindelijke offerte aan de gemeente dezelfde zal zijn als het aanbod dat de leverancier nu als reactie op de marktscan aanlevert.

Tijd dringt
Het is de bedoeling dat gemeenten in juni een aanbieding krijgen van de marktpartijen die volgens Logius en KING aan de eisen voldoen. Vanaf de zomer of het najaar kunnen gemeenten dan aan de uitrol van de adapter beginnen. "Die snelheid is belangrijk, gezien het groeiende aantal landelijke voorzieningen, waarop gemeenten binnenkort al kunnen aansluiten", zegt Ter Telgte. Hij kan zich voorstellen dat gemeenten voor de generieke adapter gewoon een leverancier kiezen waarmee ze toch al veel zaken doen. "Maar we willen wel die afweging zo transparant mogelijk maken."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marcel Delemarre / beleidsmedewerker
Er zou één centrale overheidsorganisatie moeten komen waarop alle overheidsdiensten zijn aangesloten en waarlangs alle onderlinge communicatie verloopt. Een goed voorbeeld is het State Technology Office van Florida.
Advertentie