Advertentie
digitaal / Nieuws

'Duur' aanbestedingssysteem Tenderned onderzocht

Waarom kost Tenderned jaarlijks vijf miljoen euro in plaats van 500.000? De Tweede Kamer wil er wel een onderzoek naar. De ICT-branche maant tot voorzichtigheid.

18 november 2013

Waarom kost het overheids-aanbestedingssysteem Tenderned jaarlijks vijf miljoen euro in plaats van 500.000? De Tweede Kamer wil er wel een onderzoek naar. De ICT-branche maant tot voorzichtigheid.

Wettelijke verplichting
SP-kamerlid Sharon Gesthuizen diende een motie in, waarin zij vraagt om onderzoek naar de 'buitenproportioneel hoge' kosten van jaarlijks vijf miljoen euro van Tenderned, dat wettelijk gezien 'slechts een wettelijke verplichting tot het publiceren van alle aanbestedingen en het bijhouden van statistieken' heeft. De andere activiteiten van Tenderned - het bouwen van allerlei hulpmiddelen voor het volledig digitaal laten verlopen van het aanbestedingsproces - zou de overheid niet moeten financieren, is de insteek van het SP-Kamerlid, dat vrijwel de gehele Kamer achter zich vond.

Eentiende van het geld
Gesthuizen vindt dat Tenderned zich tot de wettelijke taken zou moeten beperken en 'dat marktpartijen aangeven die taak voor € 500.000 te kunnen realiseren'. Daarmee verwijst zij waarschijnlijk impliciet naar private concurrent Aanbestedingskalender, waarvan de manager een dergelijk bedrag noemde. Het vrijkomende bedrag zou moeten worden gestoken in het ondersteunen van initiatieven 'die het aanbestedingsproces voor ondernemers vereenvoudigen met voorlichting.'

'Stap terug'
Brancheorganisatie Nederland ICT zegt voorstander te zijn van een onderzoek naar de kosten, maar waarschuwt dat zo'n onderzoek niet ten koste mag gaan van de mogelijkheid digitaal in te schrijven op gepubliceerde aanbestedingen. 'De functionaliteit die mogelijk maakt dat tenders volledig digitaal kunnen worden afgehandeld, voorziet duidelijk in een behoefte bij ondernemers en aanbestedende diensten in Nederland. Hiermee kunnen kosten worden bespaard en procedurele fouten worden voorkomen. De oproep vanuit de Kamer om de dienstverlening strikt te beperken tot wettelijke taken, brengt het risico mee dat wordt teruggegrepen op de traditionele, tijd- en geldkostende procedures.'

Vijftigduizend gebruikers
Tenderned is na veel vertraging twee jaar geleden van start gegaan en heeft inmiddels zo'n vijftigduizend gebruikers, duizend aanbestedende diensten en tienduizend geregistreerde ondernemingen. Ruim een jaar geleden kreeg de dienst ook een inschrijfmodule waarmee het gehele aanbestedingsproces digitaal is te maken. Sinds 1 april 2013 is het verplicht om in ieder geval aankondigingen van aanbestedingen via Tenderned te publiceren.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nerdmeisje
Hartstikke fraudegevoelig die overheidsopdrachten. Stel ik ben een commerciele onderneming, niet gehinderd door enige AWB-regelgeving, die overheidsopdrachten publiceert, met een marktmonopolie. Ik regel een luxekorting voor bouwbedrijf A die mij dan daarvoor op een bordeel trakteert en ik laat bouwbedrijf B bloeden met een hoge abonnementsprijs om opdrachten te mogen inzien. Om te mogen publiceren moeten overheden ook een riante abonnementsprijs betalen. Behalve natuurlijk het vriendje van bouwbedrijf A, overheidsorganisatie X.

Lijkt me dus heel goed dat dit in staatshanden is. Dan is er tenminste nog enige controle op de eerlijkheid ervan.
Wim Borghols / Senior Voorbereiding en Uitvoering OW
In mijn ogen wordt hier een essentiële denkfout gemaakt. Misschien is Aanbestdingskalender wel goedkoper, maar daarvoor betaal ik abonnementskosten als aanbestedende dienst. Voor tenderned niet!
Mat Jacobs / inkoopadviseur
Als ik naar de wet kijk staat er in art. 1.6 van de aanbestedingswet ook nog dat aanbestednede diensten zorg moeten dragen voor een zo groot mogelijke beperking van de administratieve lasten bij de totstandkoming van overeenkomsten (art 1.6 aanbestedingswet)

Als er straks 4-5 marktpartijen zijn die elk een eigen systeem in de lucht houden a 5 ton kost dit ook al circa 2-2,5 miljoen. Een aanbestedende dienst zal dan voor 1 systeemkiezen en daarin investeren, maar marktpartijen zullen hun eigen organisatie op al die systemen moeten afstemmen. Die kosten dien je dan ook op te tellen bij de totale kosten en dan zou Tenderned misschien wel minder duur zijn dan nu geschetst.
John / Adm. medewerker
Typisch weer de politiek. Heb je een goed systeem dat werkt en doet wat het moet doen,wordt er weer geklaagd dat het zoveel kost.Ik ben ervan overtuigd, dat het zowel de overheid als de particuliere sector geld oplevert. Maar ja, dat is niet meteen te zien. Dus is het te duur. Hoe kortzichtig kunnen politici zijn.
Advertentie