Advertentie
digitaal / Nieuws

Utrecht zet als eerste gemeenteberichten online via GVOP

De gemeente Utrecht heeft haar gemeenteberichten verhuisd van het huis-aan-huisblad naar een online publicatie via de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties.

03 april 2013

De gemeente Utrecht heeft haar gemeenteberichten verhuisd van het huis-aan-huisblad naar een online publicatie. Als eerste gemeente gebruikt Utrecht daarvoor de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP).


Verplicht online
Vanaf begin volgend jaar moeten alle gemeenten hun officiële besluiten online publiceren. De Wet Elektronische Bekendmaking maakt het nu al mogelijk dergelijke bekendmakingen elektronisch te verspreiden in plaats van via huis-aan-huis- of publicatiebladen, maar Utrecht is de eerste gemeente die dat via de centrale (bij BZK ondergebrachte) GVOP doet.

Email-service
De Gemeenteberichten zijn afgelopen woensdag 27 maart voor het laatst verschenen in het blad Utrecht Dichtbij. Vanaf 3 april 2013 zijn ze te vinden in het 'Gemeenteblad' op www.officielebekendmakingen.nl, waarnaar een link op de gemeentelijke website voortaan verwijst. Zoeken is op de site eenvoudig en geïnteresseerden kunnen zich abonneren op emails met informatie op maat. De informatie op internet is volgens de gemeente uitgebreider dan in de krant.

Zelf doen niet echt een optie
De Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties is sinds begin dit jaar klaar en is een centraal middel waar gemeenten tegen betaling op een handige manier hun online bekendmakingen kwijt kunnen. Veel alternatieven hebben ze overigens niet, want de eisen die aan de elektronische publicatie worden gesteld, zijn niet eenvoudig met een publicatie op de eigen website te realiseren. Zo geldt de regel dat er een audit-trail moet zijn waarmee is te achterhalen wie wat heeft gedaan tijdens de totstandkoming van een publicatie.

Anderen volgen
Op korte termijn zullen ook de gemeenten Dordrecht, Roosendaal, Tytsjerksteradiel, Beemster, Slochteren, Weert, Wormerland en Oostzaan de stap naar GVOP zetten. Begin maart maakte het eerste waterschap de overstap naar de GVOP.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Saba
GVOP is een gigantisch duur project. Dus het zou mooi zijn als ook de kosten in het artikel naar voren komen. Wij sluiten niet aan juist vanwege deze monsterkosten. Er zijn alternatieven en aansluiten op GVOP is niet verplicht. Waarom niet gewoon alles via overheid.nl ontsluiten?
TrevAnon
Het begin is er. Nu nog een functie om met 1 link [en niet het invullen van al die criteria] de juiste zoekvraag te kunnen stellen. Nog mooier zou het zijn als officielebekendmakingen.nl in een kader/venster oid van de gemeentesite zou draaien.
Rene / hulptroepen
Hartstikke goed van de gemeente Utrecht. Mooi dat dit is gelukt.
Joke / rijksambtenaar
Waar kunnen de 'digibeten' terecht om de gemeenteberichten te lezen? Is daar ook hulp aanwezig voor wie niet met een computer overweg kan? En kunnen die mensen ook op niet-digitale wijze reageren op bijvoorbeeld een bouwbesluit?
ZoetZuurtje
Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen lokale bekendmakingen en de officiële bekendmakingen? Beide zijn toch 'officieel' en wat is tegenwoordig lokaal te noemen in het online tijdperk...'Old habits die hard'

Advertentie