Advertentie
digitaal / Nieuws

'CORV-zorgen zijn nog lang niet afgewend'

Alle gemeenten hebben zich aangemeld voor aansluiting op de CORV, maar dat is weinig garantie voor succes, stelt één van de hoofdrolspelers. KING maakt zich minder zorgen.

04 december 2014

Op het laatste moment hebben alsnog alle gemeenten zich aangemeld voor aansluiting op de CORV, het per 1 januari verplichte knooppunt voor de uitwisseling van justitiële informatie over jeugdigen van gemeenten, AMHK's (Veilig Thuis-organisaties), politie en anderen. Maar dat is weinig garantie voor het kunnen doen van bijvoorbeeld jeugdzorgmeldingen in januari, stelt één van de hoofdrolspelers. KING maakt zich minder zorgen.


Deadline 'gehaald'
Sinds woensdag hebben alle 393 gemeenten (komende fusies meegerekend) een aanvraag ingediend voor aansluiting op de CORV. Deadline daarvoor was 1 december; velen lieten dat op het laatste moment aankomen. Maar daarmee is de kous nog niet af, waarschuwt Swier Jan Miedema, directeur van Gemboxx, aanbieder van de eerste werkende softwareapplicatie die informatie met CORV kan uitwisselen.

Hard roepen
"Na de aanmelding moeten gemeenten in de zogeheten CPA-omgeving van JustID aangeven hoe ze de berichten gerouteerd willen hebben. Daar kun je kiezen voor álle leveranciers die gezegd hebben een werkende applicatie te leveren." Maar het is allerminst zeker of die leveranciers dat kunnen waarmaken, stelt Miedema, omdat ze - áls ze al een succesvolle ketentest hebben doorlopen - de werking van hun software in de praktijk nog niet hebben bewezen. Alleen Gemboxx' oplossing (GemCloud, samen met KPN) en die van Centric zijn in de praktijk ingezet - het succes van die laatste trekt Miedema nog in twijfel. "Gemeenten melde zich nu massaal aan bij de bedrijven die het hardst roepen dat ze het kunnen. Als JustID daardoor in problemen komt bij het daadwerkelijk aansluiten heeft de overheid het weer gedaan."

Balans zoeken
De datum voor het voldoen aan alle eisen is voor de softwareleveranciers steeds verder opgeschoven. "Het maakt dus geen fluit uit of je je aan afspraken houdt, KING blijft bestaande leveranciers dekken in hun onvermogen." Bart Geerdink, projectleider bij KING, weerspreekt de onzekerheden niet, maar heeft het over "een balans die je moet zoeken. Voor de zorgmelding moeten gemeenten bijvoorbeeld een AMHK gaan selecteren, maar die zijn ook pas eind december aangesloten." Geerdink acht Miedema te pessimistisch. Dat een aantal van de 13 mogelijke softwareleveranciers hun beloften niet kunnen nakomen is blijft een mogelijkheid, maar "we zitten vol achter de leveranciers aan. We kunnen het stimuleren en aanjagen."

AMHK's
Na een spoedberaad afgelopen vrijdag heeft de VNG in ieder geval de 26 AMHK's geadviseerd om voor de zekerheid voor GemCloud te kiezen. Miedema hoopt eenzelfde rol te kunnen spelen voor de gemeenten, al nadert het moment dat hij dat niet langer kan waarmaken ook snel. Hij zegt zich ervan bewust te zijn dat zijn uiting als marketingpraat geïnterpreteerd kan worden. "Maar ik zit er niet in om er rijk van te worden. Ik maak me echt zorgen. Zorg er nou voor dat het wérkt."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie