of 59232 LinkedIn

BZK pakt advertenties valse woonadressen aan

BZK wil korte metten maken met het aanbieden van woon- en/of briefadressen op internet waarmee fraudeurs hun voordeel kunnen doen en gaat actief opsporen.

BZK wil korte metten maken met het aanbieden van woon- en/of briefadressen op internet waarmee fraudeurs hun voordeel kunnen doen en gaat actief opsporen.

Geen deurwaarders
Een advertentie op Marktplaats: 'Hierbij bied ik mijn adres aan voor postadres, inschrijfadres. U word ingeschreven in de gemeente Rijswijk. Zelf toegang tot de brievenbus, Automatische schuifdeuren tot 22.00 uur s' avonds. Geen deurwaarders schuldeisers dan kunt mij bellen of appen. Ik vraag de eerste maand 250 euro vanwege gemeentelijke belastingen en daarna 150 euro per maand.'

Actieve opsporing
Fraudeurs hebben de inschrijving in de BRP (GBA) die met een woon- of briefadres mogelijk wordt nodig, dus ze betalen er vaak grif de gangbare prijs van ruim 100 euro voor. Als het aan het ministerie van BZK ligt wordt dit soort aanbieders aangepakt. Het opschonen van de GBA (nu BRP) is al enige tijd een speerpunt. Het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) van BZK is nu begonnen met het opsporen van illegaal adresaanbod.

Drie vormen
BZK ziet drie vormen van internetadvertenties die tot fraude (kunnen) leiden. Naast het woonadres waarop iemand zich mag inschrijven zonder er daadwerkelijk te gaan wonen is er de aangeboden woning of kamer waarvan de aanbieder geen inschrijving op dat adres toestaat. Ook worden officiële briefadressen aangeboden voor mensen waarvoor dat niet is toegestaan, bijvoorbeeld omdat ze in het buitenland wonen.

Bestuurlijke boete
BZK gaat dergelijke aanbieders nu actief benaderen en na een waarschuwing mogelijk beboeten (met de sinds begin dit jaar mogelijke bestuurlijke boete van maximaal 325 euro). Ook wordt de betreffende gemeente ingeseind.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lodewijk Hof op
Dit gaat dus niet werken. Vraag mij de omvang af, hoe het komt dat de GBA niet op orde is en waarom mensen die in het buitenland wonen niet een Nederlands postadres mogen aanhouden. Heeft vooral aow voordelen.

Door Boris2 op
Lijkt me niet iets om specifiek op te sporen vanuit preventie. Weinig effectief, zeker gezien de beperkte boete. Indien er sprake is van fraude vanuit zo'n adres lijkt het me dat de eigenaar/hoofhuurder in eerste instantie het probleem heeft. Hij/zij faciliteert de fraude en is daarmee dan logischerwijs mede-verdachte. Lijkt me effectiever om daar repressief stevig op in te zetten.
Door StopFraude.nu op
Dit is lastig aan te pakken, het kost enorm veel tijd om op te sporen. Bedrijfsfraude melden? Of diefstal op het werk melden? Gan naar www.stopfraude.nu
Door Kris (-) op
Heeft dat echt zin?? De boete is lager dan ze na twee maanden al hebben verdiend.... Dat is toch geen boete, maar een korting op de (mogelijke) winst. Doe dan 325 per gebeurtenis (=per maand dat ze de overtreding zijn begaan) of het vergoeden van wat deze inschrijver de overheid daadwerkelijk gekost heeft door deze illegale inschrijving mogelijk te maken. Anders heeft het geen zin.