Advertentie
digitaal / Nieuws

Burgerzaken-zuil in Reeuwijkse supermarkt

Even in de Jumbo een GBA-uittreksel halen; in Reeuwijk kan het vanaf vrijdag. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een zelfbedieningszuil voor burgerzaken neergezet.

10 oktober 2013

Even in de Jumbo een GBA-uittreksel halen; in Reeuwijk kan het vanaf vrijdag. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft er een zelfbedieningszuil geïnstalleerd, bij wijze van proef.


Primeur
De zelfsbedieningszuil is de eerste in zijn soort die buiten het gemeentehuis/stadskantoor is geplaatst en moet een laagdrempelige vorm van dienstverlening bieden aan mensen die daarmee een tocht naar het gemeentehuis in Bodegraven uitsparen. De zuil biedt mogelijkheden voor het doorgeven van een verhuizing, het opvragen van uittreksels burgerlijke stand/GBA, verklaring naamgebruik, verklaring geheimhouding, WMO-formulieren en het maken van een afspraak met Burgerzaken. In de toekomst volgens meer diensten, zoals de eigen verklaring en verkiezingsformulieren.

Mooie openingstijden
"Bodegraven en Reeuwijk zijn gefuseerd, maar het gemeentehuis in Reeuwijk is gesloten", zegt Ronilla Snellen, hoofd strategie en beleid van de gemeente over de keuze voor Reeuwijk. Daar en in de andere kleine kernen van de gemeente kan de dienstverlening dus verbeterd worden. "Dit past bij onze filosofie de dienstverlening dicht bij de burger te brengen." Een supermarkt is geen gekke keuze, stelt ze. "In bijvoorbeeld de bibliotheek zijn de openingstijden niet ruim genoeg." De Jumbo-filiaalhouder bleek enthousiast en de medewerkers zijn geïnstrueerd om de printer in de zuil zonodig van nieuw papier te voorzien.

Identiteitsbewijs en camera
Wie bijvoorbeeld een uittreksel uit de GBA wil, identificeert zich door een identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs) door de ingebouwde scanner te halen. Een camera controleert of de gezichtskenmerken van de gebruiker bij het identiteitsbewijs horen. Daarna kan de gewenste handeling voltooid worden. Volgens Snellen is niet voor DigiD gekozen, omdat die identificatievorm een drempel opwept. "Die hebben mensen toch vaak niet bij de hand als ze de supermarkt binnenlopen." De grootste hobbel voor de invoering was volgens Snellen de techniek. "Het inregelen daarvan, zowel door de leverancier als door onze eigen ICT-mensen, had wel wat voeten in de aarde. Vooral waar het gaat om privacy was dat spannend."

Kleine kernen
De van leverancier Osara afkomstige zuil is al in gebruik bij de gemeente Haarlem, maar staat daar ín het gemeentehuis, ter vervanging van de traditionele balie. In Reeuwijk zal hij, na inbedrijfstelling vrijdag door wethouder Jan-Christiaan Goudbeek, een jaar lang proefdraaien. Snellen: "Als het een succes is zullen we er waarschijnlijk met name in de kleinere kernen meer plaatsen."

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. de Vos
O,o,o, wat zijn wij toch weer klantvriendelijk bezig. In 2006 werd er voor het laatst per computer gestemd, omdat de apparatuur niet 100 % fraudebestendig zou zijn. Ben benieuwd of wij in 2014 eindelijk weer elektronisch gaan stemmen. Waarschijnlijk vertrouwen de politici nog steeds de nieuwe techniek niet en zijn bang voor hun eigen koppie. Een uittreksel uit de muur halen is voor hun niet zo belangrijk, maar het scoort wel lekker.
Willem
alleen aanvragen dus. Dat kan ik al via de gemeentelijke website, dus daar hoef ik niet voor naar de Jumbo. Zouden mensen die thuis geen internet hebben wel zo'n apparaat kunnen bedienen? Of gaan die toch maar naar het loket in Bodegraven.
Roelvink
Wat een mooie ontwikkeling. Hier wordt ik als burger blij van.
Janneman / Adviseur
Prima ontwikkeling. Nu nog zorgen dat het paspoort/uittreksel ook opgehaald kan worden bij de supermarkt! Medewerker uit gemeentehuis Bodegraven eens per week vrij maken om alle bestelde produkten te verstrekken in diezelfde supermarkt.
Jaap van den Heuvel / DGA
De burger is pas, echt, geholpen als welk uittreksel dan ook online beschikbaar wordt gemaakt.
Jaap van den Heuvel / DGA
De burger is pas, echt, geholpen als welk uittreksel dan ook online beschikbaar wordt gemaakt.
Tom ten Hoedt
Geweldige ontwikkeling! En dat in een tijd dat identiteitsfraude steeds meer de kop opsteekt. Alles regelen met de (gemeentelijke-)overheid tussen de lege flessen en de postbussen. Maak het nog makkelijker: biedt de burger de mogelijkheid om een postbus als adres op te laten nemen nemen in de GBA. Ben je ook van de huur van een postbus af. Gevolg: nog meer calculerende burgers onvindbaar en een geweldige toename van fraude met toeslagen en studiefinanciering. Makkelijker kunnen we het niet maken! Paspoort bezorgen? Gewoon in de brievenbus gooien. Met een beetje geluk "hengel" je dan een bruikbaar identiteitsbewijs en een bankpasje uit de brievenbus.
Arie
Ik ga liever gewoon naar het gemeentehuis voor een product, daar kun je ook 's avonds terecht. Heb geen zin om bij zo'n zuil te gaan rommelen met een Id-bewijs en BSN op het scherm, terwijl de boodschappenkarretjes vlak langs je heen gaan.

Slaan we niet een beetje door? Wat kost zo'n ding?
Advertentie