Advertentie
digitaal / Nieuws

Blockchainvirus verspreidt zich verder onder gemeenten

Bijna dertig gemeenten hebben pilots achter de rug waarin zij de meerwaarde van blockchaintechnologie voor gemeenten hebben bestudeerd en waarbij ze hebben behandeld hoe concrete stappen genomen kunnen worden. De pilots werden via Pilotstarter van VNG georganiseerd.

14 november 2017

Bijna dertig gemeenten hebben een pilot achter de rug waarin zij de meerwaarde van blockchaintechnologie voor gemeenten hebben bestudeerd en waarbij ze hebben behandeld hoe concrete stappen genomen kunnen worden. De pilots werden via Pilotstarter van VNG georganiseerd.

Ervaringen delen

Blockchain past volgens VNG ‘als een handschoen’ in de huidige samenleving waarin autonomie over eigen gegevens en transparantie steeds belangrijker worden. De gemeenten hebben de afgelopen rondes verkend, geëxperimenteerd, ontwikkeld en kennis gedeeld. Zo ontstond er volgens VNG een ‘gezamenlijk blockchain ecosysteem’ waarbij deelnemers samen leren en ervaringen delen. ‘door de ervaringen te delen ‘infecteren’ zij ook andere gemeenten en belanghebbenden met het blockchainvirus.’

Andere rol voor gemeenten
De organisaties hebben niet alleen de technologie bekeken, maar ook de veranderende rol van een gemeente daarbij onder de loep genomen. Door automatisering met blockchain kunnen gemeentelijke processen in de toekomst mogelijk veel efficiënter plaatsvinden. ‘Efficiënter betekent ook dat de gemeente voor een deel haar rol als controleur los kan laten, waardoor er ruimte vrijkomt voor andere vormen van dienstverlening’, aldus VNG.

Zuidhorn loopt voorop
Vier deelnemers hebben inmiddels een eigen casus opgestart en uitgewerkt. De ‘usercase’ van gemeente Zuidhorn is inmiddels zelfs gebouwd. Het is een uitvoering van het Kindpakket, een voorziening voor kinderen die in armoede leven. De uitbetalingen van het Kindpakket gebeuren sinds 1 november op basis van blockchaintechnologie. ‘Deze en de andere usercases laten zien dat de potentie van blockchain voor gemeenten niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk groot is’, aldus VNG.

In de publicatie ‘Gemeentelijke blockchainpilots 2017’ zijn diverse usercases en de aanpak en uitkomsten van pilots beschreven.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan peters / wethouder
Buitengewoon onhandig om te spreken van een blockchainvirus.
Erik Kleijn
Ik denk dat de gewenste verbreiding van de veelbelovende blockchaintechnologie niet gebaat is met de gemaakte vergelijking van een virusinfectie die zich verspreidt. Virusinfecties in de wereld van IT roepen vooral negatieve associaties op die je liever vermijdt als je mensen wilt interesseren voor deelname aan de blokchainrevolutie. In de VNG-publicatie waarnaar wordt verwezen wordt gesproken van een "blockchainolievlek", dat klinkt meer bemoedigend.
H. Wiersma / gepens.
Om het efficiënt te houden: doe het vooral samen via de VNG en ga vooral niet zelf 'het wiel' uitvinden.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Blockchain ? Hoe ver raken we nog verder weg van wat de mens eigenlijk in wezen werkelijk is ? Per dag wordt de wereld onbegrijpelijker gemaakt voor de massa (ja, ikzelf weet wel wat blockchain is- en kan hoor).

Doe eens ff normaal allemaal, jóh

Maarja, 'Normaal', doen ? Dat zal wel minder winstgevend zijn. OMG. Wat een zieke wereld.

Flipper
Johan
Volgens mij de hoogste tijd voor VNG realisatie om gemeenten duidelijk te maken dat de meeste voorbeelden van blockhain gebruik ook prima te realiseren zijn met meer traditionele en dus goedkopere applicatiesoftware of zelfs met een zaaksysteem. Telkens als een nieuwe hype de kop opsteekt denken gemeentelijke bestuurders dat de Haarlemmer olie opnieuw is uitgevonden. Vervolgens gaat de oude wijn in nieuwe kruiken en worden de zuur verdiende OZB centjes over de balk gesmeten.
Advertentie