Advertentie
digitaal / Nieuws

Bibliotheken overstag voor 'e-bookplus-pakket'

De openbare bibliotheken gaan mee in het e-booktijdperk, maar niet van harte. Hun leden moeten 20 euro per jaar gaan betalen voor 18 redelijk recente e-booktitels.

19 juni 2013

De openbare bibliotheken gaan mee in het e-booktijdperk, maar niet zoals ze graag zouden zien. Bibliotheekleden kunnen vanaf dit najaar voor 20 euro per jaar 18 redelijk recente e-booktitels lenen.

Stevige discussie
De bibliotheekdirecteuren die zijn verenigd in de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) hebben 'stevig gediscussieerd' over het pakket waarover met de uitgevers is onderhandeld, meldt de VOB. Het aanbod is immers niet optimaal, want het gaat om 18 titels van tussen de 1 en 3 jaar oud, waarvoor bibliotheekleden 20 euro extra moeten betalen, bovenop hun lidmaatschap.

Gewoon beginnen
Ondanks het volgens de directeuren niet-actuele en in omvang en techniek beperkte 'e-bookplus-pakket' willen ze toch een aanbod hebben voor leden die e-books willen lezen. “Het is belangrijk dat we nu starten", zegt Diederik van Leeuwen, directeur van Bibliotheek.nl. Eind dit jaar zouden volgens Bibliotheek.nl 2000 rechtendragende e-books beschikbaar zijn. Bibliotheekleden kunnen dan via een nieuw platform de e-books 'streamed' lezen via smartphone, tablet of PC.

Integrale afspraak
De afgelopen jaren is al duidelijk geworden dat e-books juridisch gezien niet op dezelfde manier behandeld kunnen worden als papieren boeken. Tot dusver werd de uitleen van een beperkte hoeveelheid e-books geregeld middels aparte contracten die rechtstreeks met afzonderlijke uitgevers en rechthebbenden werden gesloten. Dit is de eerste integrale afspraak op dit gebied, waarmee de veelal door gemeenten gesubsidieerde bibliotheken hun aantrekkelijkheid willen vergroten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie