of 59250 LinkedIn

.amsterdam-domeinen zijn goudmijnen

De Amsterdamse Partij voor de Dieren (PvdD) heeft het college van B&W vragen gesteld over de verkoop van .amsterdam-domeinen. Gemeente Amsterdam heeft de registratie en exploitatie uit handen gegeven aan een bedrijf. Nu blijkt dat de prijzen tot maar liefst 50.000 euro per naam kunnen oplopen.

De Amsterdamse Partij voor de Dieren (PvdD) heeft het college van B&W vragen gesteld over de verkoop van .amsterdam-domeinen. Gemeente Amsterdam heeft de registratie en exploitatie uit handen gegeven aan een bedrijf. Nu blijkt dat de prijzen tot maar liefst 50.000 euro per naam kunnen oplopen.

Voorrangsperiode
Vanaf 1 september kan iedereen domeinen die eindigen op .amsterdam aanvragen. Tot die tijd is er een voorrangsperiode met een exclusieve handel voor onder meer Amsterdamse inwoners, ondernemers en publieke instellingen. Het bedrijf DotAmsterdam BV verzorgt die verkoop, maar de prijzen lopen daarbij verbazingwekkend hoog op. Een ondernemer laat aan Computerworld weten dat hij een rekening kreeg van 50.000 euro voor de domeinnaam uitvaart.amsterdam. De domeinen uitvaartverzekering.amsterdam, crematie.amsterdam en begrafenis.amsterdam bleken 25.000 euro te kosten. Wanneer het bedrag niet betaalt wordt, gaat de domeinnaam naar de veiling.

Winstoogmerk gemeente 

De PvdD heeft onderzocht welke vergoeding gemeente Amsterdam krijgt voor de exploitatie en wil weten of de gemeente zoveel mogelijk partijen van een domeinnaam wil voorzien, of vooral streeft naar een economische winst. De partij wil daarnaast weten waarom er gekozen is voor één bedrijf om de exploitatie te regelen waardoor er een monopolie ontstaat en of de hoogte van vergoedingen voor de gemeente inderdaad kloppen.

Vergoedingen 

De inkomsten voor de gemeente zijn naar verluidt niet gering. Volgens de PvdD gaat het om een exploitatievergoeding bij een concessieovereenkomst van 75.000 euro, met daar bovenop een jaarlijkse exploitatievergoeding van 25.000 euro en een onbekend jaarlijks percentage van de omzet, waarbij er, ongeacht de omzethoogte, door iedere concessienemer minimaal 3 euro per domeinnaam moet worden betaald.

Een 'gewone .amsterdam-domeinnaam' kost vanaf 1 september jaarlijks minimaal 37 euro. Een .nl domein is doorgaans vele malen goedkoper. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Donkers op
Ben erg benieuwd wat de domeinnaam "Feijenoord.amsterdam" gaat kosten.

Door Peter van Schaik op
"Nu blijkt dat de prijzen tot maar liefst 50.000 euro per naam kunnen oplopen."

De prijzen kunnen nog veel hoger oplopen. EUR 50.000 is het bedrag dat mij gevraagd is voor uitvaart.amsterdam. Maar voor hotels.amsterdam circuleert een bedrag van 1 miljoen.
Door Jeroen (Rijksambtenaar) op
@Broadcaster waarom zou dat een criterium zijn?
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik ben benieuwd in hoeverre de dieren hier beter van worden.