of 59221 LinkedIn

Aanval legt honderden gemeentewebsites plat

Zo'n 240 gemeenten en 20 intergemeentelijke sociale diensten en waterschappen zaten de gehele maandagochtend zonder website. De oorzaakt lijkt een cyberaanval.

Zo'n 240 gemeenten en 20 intergemeentelijke sociale diensten en waterschappen zaten maandagochtend zonder website. De oorzaakt lijkt een cyberaanval.

Drie uur offline
De storing begon maandagochtend om kwart over zeven en was na ongeveer drie uur verholpen. Het probleem lag bij het bedrijf Amsio, dat de hosting verzorgt voor de 'frontoffice'-software van de leverancier van deze gemeenten, SIMgroep. 


Grootschalige aanval
Wie achter de aanval zit, is niet bekend. SIMgroep wil niet verder op de problemen ingaan. 'Kijkt u maar op Twitter', zegt een medewerkster van het Rotterdamse bedrijf. Daar meldt het bedrijf inderdaad de storing, maar zonder veel meer informatie. Amsio wil mondeling ook geen toelichting geven en spreekt  - eveneens op Twitter - van 'een grootschalige aanval naar ons netwerk'. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door EMLS (Jur. Publ.) op
Informatieveiligheid komt vaak te laat of onvoldoende in beeld als de Nederlandse overheid ICT-gerelateerde projecten aanbesteedt. Om dat specifieke thema verder uit te werken is de Handreiking Goed Opdrachtgeverschap Informatieveiligheid geschreven, onder auspiciën van de Taskforce BID (Bestuur & Informatieveiligheid Dienstverlening). Informatiebeveiliging moet 'aan de voorkant van het proces' bespreekbaar en concreet worden gemaakt, zodat er aan het eind geen veiligheidsproblemen opduiken. Echter de digitale gatenkaas is niet te dichten dus moet je dit niet willen.
Reeds in 2006 toonden een hackersgroep aan dat de stemcomputer te manipuleren was vanwege het feit dat een stemcomputer elektromagnetische straling afgaf. Daardoor was op afstand af te lezen op wie een kiezer had gestemd. Het stemgeheim was daardoor niet meer heilig en veilig want het kon worden aangetast. Vervolgens besloot de Nederlandse regering de stemcomputers af te schaffen en wordt er tot op heden weer met het rode potlood gestemd. En wat te denken van de uitrol van umts en de daarbij behorende umts-antennemasten waardoor in elke huiskamer en kantoor bereik is waardoor het toetsenbord van elke huis-en/of kantoorcomputer is gehuld in een wolk van elektromagnetische straling afkomstig van de dichts bijstaande umts-antennemast. Naast mogelijke gezondheidsrisico’s (zie bijv. www.stopumts.nl) valt niet uit te sluiten dat elke toetsaanslag en klik op de muis is te volgen op afstand.
En niet te vergeten de actualiteit van het digitale geld (bitcoin) en de daarmee gepaard gaande technieken van de crypto currencies die op korte termijn een rol gaat spelen in het financiële verkeer van de gevestigde partijen zoals overheden, banken, notaris-en accountantskantoren met de burgers en clientèle. Het digitaliseren is tegen zijn eigen grenzen aangelopen. Bezinnen en mogelijk terugschakelen behoort per direct door alle politieke partijen op hun agenda en die van de Tweede Kamer te worden gezet. Wie gaat er in de wereld over de data ? Laat het niet op een historische vergissing aankomen !
Door PINO op
En dit is niet de eerste keer dat het arrogante SIM een steekje laat vallen. Wat een waardeloze organisatie waarvan ik voorspel (of hoop) dat de binnenkort geen gemeente meer heeft als klant!!
Door Flipper op
Dit is één van de storingen. Over bv. internetbankierstoringen etc, etc... heb ik het dan nog niet eens- en er zijn er meer.
Al met al roept het de vraag op of we niet beter weer terug kunnen naar de kaartenbakken van vroeger en de Scheideegger typmachines. En of we met meer zaken niet beter terug moeten naar vroeger ???

Maar goed ik weet het: er zal (als erop gereageerd wordt ?) gereageerd worden met zoiets als: ondanks die storingen werkt het toch beter nu- en/of jij begrijpt het allemaal niet enzovoorts.

Tsja, en dan heb je tóch een meningsverschil
Flipper