Advertentie

Geen zetels voor Code Oranje

Code Oranje deed mee aan de Statenverkiezingen in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. De beweging behaalde niet een zetel. Geestelijk vader van de beweging en waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase vertelt waarom de weg naar een nieuwe democratie taai is.

21 maart 2019
code-oranje.jpg

Code Oranje deed mee aan de Statenverkiezingen in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. De beweging behaalde niet een zetel. Geestelijk vader van de beweging en waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase vertelt waarom de weg naar een nieuwe democratie taai is.

Code Oranje is niet doorgebroken.

‘Ik moet een slag om de arm houden, want gisteravond bleek dat we in Gelderland en Noord-Holland op de rand van een restzetel zaten. Maar de kans is groot dat we na verdeling van alle zetels nog steeds op 0 staan. De conclusie is hoe dan ook terecht dat we zijn niet zijn doorgebroken, om dat woord maar te gebruiken. We hebben in de vier provincies waarin we hebben meegedaan aan de Statenverkiezingen, gemiddeld een procent van de stemmen gekregen. Dat is een half procent te weinig voor een zetel.’

 

Is dat niet gewoon een domper?

‘Nou, dat relativeer ik een beetje. We hebben om te beginnen nooit verwachtingen over de uitslag uitgesproken. Je moet wel realistisch zijn. Je weet namelijk dat het taai is om als nieuwe beweging direct voet aan de grond te krijgen. Je bent nationaal niet zichtbaar. De NOS nodigt voor een debat alleen partijen uit die al een zetel hebben in de Tweede Kamer. Je weet dat je die hobbel moet nemen, en daar klaag ik niet over. Je kunt namelijk ook altijd weer lichtpuntjes zien. Daar moet je niet mee beginnen, maar als je deze uitslag omrekent naar Tweede Kamerzetels, dan zit je tussen de een en twee zetels. Dat geeft de burger op termijn moed, maar voor nu hadden we natuurlijk graag zetels gehad in die vier provincies. Dat geeft je zichtbaarheid.’

 

Het Forum voor Democratie, ook een ‘beweging’, kreeg wel voet aan de grond in de provincie. En hoe.

‘Ik herinner eraan dat Baudet bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 ook ‘maar’ met twee zetels in de Kamer is gekomen. Met de uitslag van nu zouden wij óók in de Tweede Kamer komen. Voor de Eerste Kamer en de provincie ligt de lat net wat hoger dan voor de Tweede Kamer. We richten ons vizier daarom nu op de eerstvolgende Kamerverkiezingen. Er is een goede basis gelegd. Ik hoor ook vanuit het land dat men daarop wil voortbouwen.’

 

Dus u gooit de handdoek niet in de ring.

‘Natuurlijk niet; we gaan door. We hebben een procent van de stemmen gekregen. Dat is een begin. De beweging van onderop is sowieso gaande in gemeenten en provincies. Zélfs als wij als Code Oranje zouden stoppen, dan nog gaat die burgerbeweging in de samenleving gewoon door. Dit was de eerste stap en die heeft niet geresulteerd in zetels, maar wel tot veel activiteit op allerlei plekken. We zijn reëel maar zien ook perspectief. Bij mij zul je daarom geen teleurstelling bespeuren.’

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kareel
Code Oranje is al de 4e partij waar Bert Blase zich mee wil vereenzelvigen. Zelden een opportunistischere politicus meegemaakt. Gelukkig doorzien de kiezers de ondraaglijke leegte van deze beroepsbestuurder.



Toch maar weer eens bij de ouderen proberen, Bert? Je hebt er nu wel de leeftijd voor!
Annemarie / Handhaver
Als inwoner van Noord-Holland heb ik nooit iets gezien of gehoord van Code Oranje. Het lijkt mij dat ik niet de enige ben. Dus... misschien handig om iets te doen aan bekendheid???

Ik heb overigens geen flauw idee wat deze partij inhoud.
Peter Dral
# Karel van Klaveren => Gedurende een leven kan een mens van mening veranderen, Karel. Daar zijn ervaringen en kennis vaak debet aan. Belangrijk is vooral dat je steeds de juiste (of nog liever: een betere) keuze maakt en je durft aan te passen aan nieuwe situaties en ontwikkelingen.



Het is jammer dat Code Oranje niet meer aandacht heeft weten te genereren. Ik geloof dat de kerngedachte van deze beweging goed aansluit bij de mening van veel van onze landgenoten. Ik denk dat ze alleen onvoldoende bekend zijn gemaakt met Code Oranje. Oorzaak ligt waarschijnlijk in een te korte aanlooptijd en een (te) beperkt campagnebudget.

Zou zonde zijn als dit initiatief een stille dood sterft. Dus medestanders: ga zo door!
Ton van Oosterhout
Het idee en de uitgangspunten konden zeker concurreren met die van FvD. Maar door innige samenwerking aan te gaan met bestaande partijen was er geen nieuw geluid. De ideeën zijn in de ideeënbus van de concurrentie gestopt. Code Oranje staat voor democratie van onderaf en dat heeft FvD van bovenaf bereikt. FvD-elite neemt de plaatsen in.
J Zuurbier
Niet slecht voor de start, het is duidelijk dat mensen een ander geluid willen horen . Er is nu tijd genoeg om bekendheid te verwerven.
Frits van der Meer / hoogleraar Comparative Public Sector and Civil Service Reform
Code Oranje is een totale mislukking zonde enige steun onder de bevolking. Het is een lachertje en volslagen overbodig. Bert Blase kan wel als een ervaren politicus een afgang recht praten. Hulde.
Fred van Leeuwen
Geen steun onder de bevolking? Welke wijsneus heeft dat gemeten? Elke beweging die geloofwaardige oplossingen aandraagt voor ineffectief Haags bestuur heeft steun van onderaf.



Als klant van de media kan ik me niet vinden in een gelaten houding tegenover de laksheid van onze media, inclusief de zgn. kwaliteitsmedia.



Ze hebben een belangrijke rol te spelen in onze democratie. Die veronachtzamen ze in toenemende mate: ze laten zich telkens weer in Haagse frames inpakken en ondermijnen zo elke vorm van lokaal bestuur.



Hoe het resultaat van deze verkiezingen te verklaren?

Zie: https://redonzedemocratie.nl/uncategorized/verki …

Frits van der Meer / hoogleraar Comparative Public Sector and Civil Service Reform
De heer van Leeuwen moet gewoon even naar de stempercentages kijken. Dan komt hij bij zijn meting of vindt hij zijn eigen geisoleerde opvatting meer waard? Gelukkig hebben we een democratie waar een ieder zijn mening kan geven.. Dus een beetje rustig naar de feiten kijken, niet zo maar iets roepen en nadenken dan voorkomt men onzin.
Karel van Klaveren
De naam van de oprichter van Code Oranje, Bert Blase dus, komt voor op de lijst van burgemeesters die in 2014 aangifte hebben gedaan tegen Geert Wilders.



Deze Blase praat nu over het luisteren naar de stem van de burger. Maar als het geluid hem niet aanstaat, loopt hij naar het Openbaar Ministerie om een rechtszaak te starten.



Het is maar dat u weet wat voor (links) vlees u in de kuip hebt.
Bernard
Aha Carola, goed dat u het benoemt. Code Oranje is een overbodige partij volgens de kiezer. Zwaai zwaai en tot nooit meer is nu het motto.
Fred van Leeuwen
Voor de anonieme m(u), die mij verwijt me op een willekeurige mening te baseren i.p.v. op feiten, het volgende verband tussen de feiten:



P = S x B, oftewel Percentage_kiezers_dat_op_CO _stemde = Steun_voor_CO's_ideeen X Bekendheid_met_CO.



Kortom naar feiten verwijzen is prima, dan wel graag de juiste feiten.



Conclusie van m(u) komt niet voort uit ontbrekende Steun voor idee-en, maar uit gebrek aan Bekendheid.



Wat is het geval? CO heeft nog wel wat te leren: hoe zichzelf bij de doelgroep over het voetlicht te krijgen.
Advertentie