of 59232 LinkedIn

Wildgroei handhavers vraagt om nieuwe wetgeving

Steeds meer ambtenaren krijgen de bevoegdheid om op de sporen en te straffen. Dat vraagt om nieuwe wetgeving, vindt een commissie van de Raad voor de Rechtspraak.
1 reactie

Er is in Nederland een 'wildgroei' ontstaan van ambtenaren die mogen handhaven en zelfs straffen. Dat vraagt om een betere bescherming van burgers, concludeert een werkgroep van wetenschappers en rechters.

Vooraf toetsen
De bestuursrechter moet vooraf de inzet van deze handhavers kunnen toetsen, vindt de werkgroep. De Raad voor de Rechtspraak heeft de onderzoeksbevindingen van de wetenschappers donderdag gepubliceerd.

Steeds meer bevoegdheden
Preventief fouilleren, toezicht door huisbezoeken, het weigeren van vergunningen. Bestuursorganen zoals gemeenten krijgen steeds meer bevoegdheden die soms diep ingrijpen in de grondrechten van burgers, stellen de onderzoekers vast.

Inperken
Een toetsing vooraf op het inperken van die rechten door een onafhankelijke rechter is dan op zijn plaats, menen de wetenschappers en rechters. 'Vergelijk het ook met het strafrecht waarin de rechter-commissaris en de Raadkamer al tijdens het opsporingsonderzoek zorgen voor die toetsing.'

Ingrijpende sancties
Het bestuursrecht kent nu echter voornamelijk toetsing van de handhaving en het opleggen van de straffen achteraf. Dat vinden de onderzoekers onvoldoende, nu bestuurders steeds meer mogelijkheden krijgen om zelf ingrijpende sancties op te leggen. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Zullen we gewoon de gemeentepolitie weer in ere herstellen?