Advertentie

Werkloosheid stijgt door regeerakkoord

De werkloosheid zal als gevolg van het regeerakkoord toenemen. Dat blijkt uit een doorberekening van het CPB van het coalitie akkoord.

29 oktober 2012

De werkloosheid zal de komende jaren stevig toenemen als gevolg van de maatregelen in het vandaag gepresenteerde regeerakkoord. Dat blijkt uit de doorberekening door het Centraal Planbureau. Verder maakten de coalitiepartners bekend dat woningcorporaties terug moeten naar hun kerntaken en scheefwonen wordt aangepakt.

Drie pijlers
Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA zal zich baseren op drie pijlers. ,,De schatkist op orde, eerlijk delen en werken aan duurzame groei'', zei VVD-leider Mark Rutte maandag bij de presentatie van het regeerakkoord.

Gevoelige concessies

Rutte zei dat zijn VVD in de onderhandelingen met de PvdA twee ,,gevoelige concessies'' heeft gedaan. Zo wordt de hypotheekrenteaftrek met 0,5 procent per jaar beperkt. Dat geld wordt niet gebruikt om het begrotingstekort in te zetten, maar gaat via lagere belastingen terug naar de burger. Ook kunnen starters op de woningmarkt hun restschuld meefinancieren.

Woningcorporaties terug naar kerntaken
Woningbouwcorporaties moeten terug naar hun kerntaken. Scheefwonen door mensen met een hoog inkomen wordt tegengegaan door de huren marktconform te maken.Rutte noemde als tweede concessie dat het regeerakkoord de inkomensverschillen verkleint.

Werkloosheid hoger Het nieuwe kabinet bezuinigt de komende jaren netto 15 miljard euro. De werkloosheid komt in 2017, aan het einde van de regeerperiode, uit op 5,75 procent, 0,9 procentpunt hoger dan tot nu toe werd verwacht. Het begrotingstekort in 2017 komt uit op 1,5 procent. Dat blijkt uit de doorrekening van het regeerakkoord door het Centraal Planbureau. De koopkracht wijkt door de plannen niet af van de verwachtingen tot nu toe. Wel pakken de plannen gunstiger uit voor lage inkomens in vergelijking met hoge inkomens, met name voor uitkeringsgerechtigden.

Lees hier de volledige tekst van het regeerakkoord en de doorberekening van het Centraal Planbureau.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
De extreme verhoging van de zorgpremies heeft een negatief bijeffect waar de overheid vast geen rekening mee heeft gehouden. De mensen met een inkomen boven de 2X modaal krijgen straks dus € 5.000,- á € 6.000,- NETTO premieverhoging. Dit bedrag vertegenwoordigd wel een € 150.000,- aan hypotheekmarge. Gezien de hypotheekdebacles uit het verleden zullen banken gedwongen zijn hun normen verder te verlagen om toekomstige aansprakelijkheid te voorkomen. De huizenmarkt zit al op slot en nu smelten de Staat zonder zicht te hebben op de bijeffecten de sleutels ook nog eens.

Slim plan een miljard bezuinigen door twintig miljard maatschappelijke schade te creëren. Ik hoop dat de Staat genoeg fondsen heeft om Bijstand & WSNP te blijven financieren.

liesbeth / mantelzorger
nou als de mensen veel meer ziektekosten>>tussen de 30.000 en ruim 70.ooo euries moeten betalen voortaan maar effe 3 x per week naar arts psycholoog

want door deze zware stress wordt men zowiezo ziek

of met z'n allen lekker 2 dagen per week werk of 1 dag maakt niet uit als men maar onder die inkomenvereiste komt en net als argentienie 10 jaar geleden een ondergrondse economie IK KOOK VOOR JOU en jij doet MIJN TUIN>. VOORBEELDJE
Jan / wijkmanager
Ik wist het, de beide heren staan nog steeds niet in de modder . . .
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Starters op de woningmarkt kunnen hun restschuld meefinancieren. Maar dat is per definitie de enige groep waarvan we zeker weten dat ze geen restschuld hebben. Of wordt de studieschuld bedoeld?
Advertentie