of 59232 LinkedIn

Weinig bijval voor fusie provincies

Ruim een op de drie Nederlanders ziet het nut van een apart provinciebestuur niet in. Een op de vijf Nederlanders is ontevreden over het functioneren van het provinciebestuur. Voor fusie van provincies is weinig enthousiasme. Bijna zeven op de tien Nederlanders ziet dat niet zitten. Dat blijkt uit representatief verkiezingsonderzoek van I&O Research.

Ruim een op de drie Nederlanders ziet het nut van een apart provinciebestuur niet in. Een krappe meerderheid (53 procent) vindt een provinciale overheid wel wenselijk. Een op de vijf Nederlanders is ontevreden over het functioneren van het provinciebestuur. Voor fusie van provincies is weinig enthousiasme. Bijna zeven op de tien Nederlanders ziet dat niet zitten.

Voorstanders van samenvoeging van provincies tot vier landsdelen zijn met 28 procent vaker te vinden onder aanhangers van bij D66 en VVD. Onder PvdA’ers – de partij van minister Plasterk (BZK) die zijn plannen tot vorming van het eerste landsdeel bij gebrek aan politiek draagvlak moest opgeven – ziet bijna een kwart dat wel zitten; 68 procent is er op tegen. Dat blijkt uit representatief verkiezingsonderzoek van I&O Research.

 

Zelfstandig

Op de vraag met welke provincie de eigen provincie moet worden samengevoegd als aan provinciale herindeling niet te ontkomen is, zegt nog altijd 36 procent dan de eigen provincie koste wat kost zelfstandig moet blijven. De inwoners van Zeeland zijn daar met 57 procent het stelligst in, die van Groningen, Drenthe en Overijssel zijn daar met respectievelijk 24, 26 en 29 procent flexibeler in.


Onverteerbaar

Een fusie met Friesland ziet bijna een derde van de Groningers absoluut niet zitten, zo blijkt uit antwoord op de vraag met welke provincies de eigen provincie in geen geval mag worden samengevoegd. Voor een op de drie Drentenaren is een fusie met Friesland onverteerbaar. De helft van de inwoners van Flevoland (49 procent) ziet helemaal niets in een samenvoeging met Noord-Holland. Deze provincies stonden in dit regeerakkoord als eerste om, samen met Utrecht, het eerste landsdeel te vormen.

 

Uitkleden

De aanhangers van PVV en 50Plus zijn het veelal niet eens met de uitgesproken negatieve opvatting van de beide partijen over de provincies. De PVV wil de provincies uitkleden en 50Plus de provincie als bestuurslaag afschaffen. De helft van de PVV-aanhangers en 55 procent van de 50Plus-stemmers stelt dat een apart provinciebestuur nodig is. De aanhang van GroenLinks en de SGP telt met respectievelijk 64 en 66 procent de meeste voorstanders van het behoud van een provinciaal bestuur.

 

Kritiek op provinciebestuur

Een op de vijf Nederlanders is niet tevreden over de manier waarop de provincie haar taken uitvoert. Een krappe meerderheid (42 procent) is dat wel. In Groningen, Limburg en Noord-Holland zijn de meeste ontevreden inwoners te vinden. Respectievelijk 26, 24 en 23 procent heeft kritiek op het functioneren van hun provinciebestuur. In Zeeland heerst met 67 procent de meeste tevredenheid.

 

Rechtstreekse verkiezingen senaat

Zes op de tien kiezers vindt dat er een einde moet komen aan de indirecte verkiezing van de Eerste Kamer. Zij willen zelf de senatoren kunnen kiezen. 29 procent vindt dat niet nodig.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Manita Koop op
Tevredenheid is aanleiding voor inhoudelijke verbetering. Daar koopt de burger wat voor. Niet met structuurdiscussie.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Dan komen hun eigen baantjes in het geding dus de hele
discussie is zinloos.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Allemaal oude hap en politiek hobbyisme. Gaan voor vernieuwing en herstructurering. Provincies, waterschappen en 1e Kamer opheffen.Gemeenten opschalen tot 40 regio's. Tijd voor een nieuwe Thorbecke.
Door Plafond op
Bijna zeven op de tien Nederlanders zag de Europese grondwet niet zitten en die ging uiteindelijk gewoon door, de boven ons gestelden hebben namelijk volkomen schijt aan "hun" bevolking.
En maar janken over Putin met zijn ondemocratische trekjes..
Door opmerker op
bovendien een overbodig onderzoek. veel is reeds geïnventariseerd en geenqueteerd. komkommertijd in de aanvang van de lente !
Door opmerker op
jongelui, hou nou toch op met dit vergeelde en afbladderende agendapunt...