Advertentie

Waterschap: geen zorgen over derivaten

het waterschap Brabantse Delta wil niet alle documenten over een derivatendeal met Deutsche Bank overhandigen aan onderzoekssite Follow the Money die na een onbevredigende Wob-procedure naar de rechter stapt.

03 juli 2013

Waterschap Brabantse Delta maakt zich tot nu toe geen zorgen over de financiële situatie van slibverwerkingsbedrijf SNB, waar het aandeelhouder van is. Toch wil zij geen openheid van zaken geven over derivatendeals die gesloten zijn met de Deutsche Bank

Meer informatie over deals
Volgens onderzoekssite Follow the Money is het verlies op de transactie zo groot dat SNB technisch failliet zou zijn. De Deutsche Bank hoeft de deal maar op te zeggen en SNB is failliet, beweert de site die graag deze stelling wil onderbouwen met meer informatie over de deals. Een Wob-procedure bij het waterschap heeft niets bruikbaars opgeleverd. Voor hen noodzakelijke informatie blijft buiten de openbaarheid. Om de informatie alsnog te ontvangen heeft Follow the Money besloten naar de rechter te stappen.

Gaat SNB failliet?
Een korte samenvatting over de zaak die de website volgt: Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), waarvan waterschap Brabantse Delta mede aandeelhouder is, sloot in 2006 voor 270 miljoen euro een derivatenovereenkomst met Deutsche Bank. Door de financiële crisis hebben de derivaten nu een negatieve waarde van 123,8 miljoen euro. Het verlies op de transactie is veel groter dan het eigen vermogen van SNB, stelt Follow the Money. Als Deutsche Bank de deal eenzijdig opzegt, gaat SNB volgens hen ook daadwerkelijk failliet. De site wil nu van het waterschap weten hoe en onder welke voorwaarden Deutsche Bank de derivaten heeft geleverd.

Bezwaarcommissie leverde deel documenten op
Een gang naar de bezwaarschriftencommissie van het waterschap leverde een deel van de documenten op, maar die bevatten volgens de site “uitsluitend de aanprijzingen van de bijzondere kwaliteiten” van de derivatenconstructie. De commissie adviseerde aan het waterschap de documenten te overhandigen en volgens het waterschap heeft zij dit advies gevolgd. ‘We hebben alle documenten overhandigd met uitzondering van het verslag van de aandeelhoudersvergadering. Er is een Wob-procedure toegepast en daarbij hebben we rekening gehouden met alle belanghebbenden’, aldus een woordvoerder van waterschap Brabantse Delta.

Vertrouwelijke gegevens niet vrijgeven
Als reactie op de gang naar de rechter door Follow the Money zegt de woordvoerder dat een beroep instellen de gewoonlijke procedure is die belanghebbenden kunnen volgen na de beslissing die het waterschap heeft genomen. ‘Het besluit om de bewuste documenten niet te geven is genomen, omdat we vertrouwelijke gegevens niet vrij mogen geven. We zijn hiervoor gebonden aan afspraken. Nee, dat heeft niets te maken met regels rond het aandeelhouderschap. Follow the Money wil meer informatie, wij zijn een publiek orgaan, maar die informatie mag niet openbaar.
Meer informatie over de derivatendeals moet je bij SNB vragen. Nee, tot nu toe maken we ons geen zorgen over de financiën van SNB. We wachten de procedure verder af.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie