of 59232 LinkedIn

Waddenprovincie moet ‘superprovincie’ doen vergeten

De lokale partij Texel 2010 heeft een uitgewerkt plan gestuurd naar minister Plasterk waarin gepleit wordt voor een Waddenprovincie. De gedachte is dat de eilanden gezamenlijk raakvlakken hebben en dezelfde belangen.

Er is een voorstel onderweg naar minister Plasterk om de Waddeneilanden samen te voegen tot een provincie. Volgens de fractievoorzitter van Texel 2010, Henk Jonker, hebben de eilanden veel gezamenlijke belangen. ‘Vanuit een provinciehuis op bijvoorbeeld Terschelling kunnen die veel beter behartigd worden.’

Paradepaardje mislukt
De zogenoemde ‘superprovincie’ die uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zou moeten bestaan is jammerlijk mislukt. Het paradepaardje van minister Plasterk had te weinig draagkracht en heeft een enkeltje archief gekregen. Hoog tijd voor een provincieplan dat wèl potentie heeft, vindt in elk geval de partij Texel 2010.

Eigen rekenkamer
‘Dat de eilanden erg op elkaar lijken blijkt wel uit het feit dat er onlangs een aparte rekenkamer voor de Wadden is opgericht,’ zegt Jonker. ‘Verder bemoeien zo’n 65 organisaties zich met het welzijn van de Wadden, vanuit één provincie kun je dat veel beter coördineren.’

Provincie ver weg
De Texeler Jonker voelt zich niet erg verbonden met het provinciehuis waar zijn eiland Texel onder valt, helemaal in Haarlem. ‘Het provinciebestuur is ver weg, letterlijk en figuurlijk. Ik denk dat de onderwerpen die de provincie aangaan, zoals het openbaar vervoer, de veerdiensten en de fietspaden, beter vanuit hier geregeld kunnen worden.’
 
Meer mogelijk 

Wanneer Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog samen een provincie zouden vormen is er ineens ook veel meer mogelijk is de overtuiging van Jonker. ‘We zouden gezamenlijk een helicopter kunnen aanschaffen bijvoorbeeld. Ook kunnen de veerverbindingen tussen de eilanden onderling beter geregeld kunnen worden, het eilandhoppen, zeg maar. En dan zou je ook het onderwijs beter kunnen verdelen. Een middelbare school op Texel bijvoorbeeld, of een openbare school op een ander eiland.’

Minder bureaucratie 

‘We voelen ons meer met elkaar verbonden dan met de provincie op het vasteland,’ vervolgt de fractievoorzitter. 'De eilanden hebben raakvlakken, de kennis en expertise. Een Waddenprovincie zorgt voor minder bureaucratie. We kunnen samen optrekken, dat zorgt voor een kwaliteitsslag, daar ben ik van overtuigd.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tinussie op
Texel heeft anders ook wel erg veel te maken met Den Helder. Of gaat de boot straks naar Harlingen. De afstand voor een tunnel is dan wel veel te groot.
Door F. van Unen (Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit) op
Je zou ook heel simpel Texel en die laatste restjes boven water uit stekende duinpartijen in het Groninger waddengebied bij Friesland kunnen voegen. Het provinciehuis blijft dan wel s.v.p. in Leeuwarden.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het kan nog mooier. Maak er gewoon zelfstandige staten van net als bij de Antillen. Dan kan het Rijk jaarlijks lekker bijspijkeren.
Van dorpspolitici moeten we het zeker niet hebben, zo blijkt maar weer eens.
Door Evert op
Dat zal Ronald vast wel goed vinden. Kan ie met zijn (k)anaalboot lekker ernaartoe varen en ondertussen heerlijk erotisch dansen. Bbbrrr.
Door Els Boers (Auteur, adviseur) op
En dan ook voor de BES eilanden een aparte provincie zodat elk van de drie eilanden een echte gemeente kunnen worden met dan de fundamentele democratische rechten voor iedere inwoner? Wat is de beste oplossing?
Het beste uitgangspunt is wellicht het zo simpel mogelijk houden ipv het zo ingewikkeld mogelijk waar we in ons landje erg goed in zijn. Idee: alle eilanden onder N-Holland en dan Amsterdam bij Z-Holland. Op de landkaart staan de BES eilanden al links naast Texel!
Door Jan op
Waarom geen gemeenschappelijke regelingen tussen de Waddeneilanden? Dan heb je zo je eigen helicopter bijv.
Door razende bol op
Uitstekend voorstel; een natuur- en recreatieprovincie, ik zeg doen!
Door p op
Provincie? Je bedoelt een gemeente...

Overigens geen slecht idee om eens door de bril van 'functionele' overeenkomsten te kijken om in Nederland te gaan opschalen.

Geografie, maar ook bijvoorbeeld economische regio's