Advertentie

VVD hofleverancier VNG-bestuur

Eén op de vier leden van het nieuwe bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is van VVD-huize. Met één op de vijf zetels neemt het CDA de tweede plek in. Met name in de VNG-commissies zitten meer lokalo's dan ooit.

09 juli 2014

Eén op de vier leden van het nieuwe bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is van VVD-huize. Met één op de vijf zetels neemt het CDA de tweede plek in.

Hubert Bruls vice-voorzitter

De lokale partijen vinden drie vertegenwoordigers terug in het VNG-bestuur, evenveel als PvdA en D66. GroenLinks, SGP, CU en PVV zijn niet vertegenwoordigd. Het bestuur telt 22 leden. Voorzitter is en blijft Annemarie Jorritsma. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, is voorgedragen als vicevoorzitter. Burgemeesters zijn het zwaarst vertegenwoordigd in het VNG-bestuur: ze bezetten tien zetels (45 procent). Zeven van de 22 zetels worden ingenomen door wethouders, drie door raadsleden. De resterende twee zetels zijn toebedeeld aan een griffier en een gemeentesecretaris. De 100.000+ gemeenten zijn met bijna de helft van het aantal zetels het sterkst vertegenwoordigd. Ruim twee op de drie bestuursposten wordt door mannelijke bestuurders bezet.

650 kandidaten

Nieuwe bestuurs- en commissieleden waren nodig na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Voor het bestuur en de commissies waren 228 vacatures, waarvoor 650 kandidaten belangstelling toonden.

Teleurstelling vereniging van raadsleden

De Nederlandse vereniging van raadsleden, Raadslid.Nu, reageert teleurgesteld op de verdeling van de bestuurs- en commissieposten. Tien raadsleden zijn voorlopig benoemd als bestuurs- en commissielid in het nieuwe bestuur en de nieuwe commissies. Dat is hetzelfde aantal als in de afgelopen raadsperiode. De vereniging voor raadsleden had gepleit voor minimaal 5 raadsleden in elke commissie. Net als in het bestuur, wordt in de commissies het overgrote deel van de posten ingenomen door wethouders en burgemeesters.

Verdubbeling lokalo's

Opvallend is wel dat het aantal vertegenwoordigers van lokale partijen is verdubbeld van 10 naar 20 procent. De lokale partijen vormen daarmee voor het eerst de grootste partij binnen de bestuurlijke organisatie van de VNG. Dat is onder andere het gevolg van een door de adviescommissie gehanteerd nieuw selectieproces om een andere invulling van het bestuur en de commissies te bereiken.

Bij de selectie van kandidaten stond kwaliteit voorop. De uitdagingen waar gemeenten de komende jaren voor staan vragen volgens de VNG immers om een sterke vertegenwoordiging van gemeentebestuurders in de bestuurlijke organisatie.

Tegenkandidaten mogelijk

De samenstelling is nog voorlopig. Tegenkandidaten kunnen zich tot in de herfst melden. Het bestuur en de commissies worden definitief vastgesteld door de buitengewone algemene ledenvergadering van de VNG van 17 november.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Een objectieve politicoloog kan hierover iets heel beschouwends zeggen.

Ik ben noch het één noch het ander. Maar als het bericht klopt, zie ik een wereld van mannen die liberaal zijn. En dat zegt wat in deze tijd.......hmmmm....politiek is een lastige hobbel om Nederland gladjes te besturen
Advertentie