Advertentie

Voorlopig geen korter wachtgeld vlak voor pensioen

Het wetsvoorstel waarmee de uitkeringsregeling voor wethouders en burgemeesters verder wordt beperkt, regelt nu alleen nog de maximering van

21 oktober 2014

Burgemeesters en wethouders die tien jaar voor hun pensioen zitten en stoppen met hun ambt, houden tien jaar recht op wachtgeld. Een verkorting  van dat recht naar vijf jaar, is op het laatste moment uit het wetsvoorstel gehaald. Dat meldt de VNG.

Maximering
Het wetsvoorstel waarmee de uitkeringsregeling voor wethouders en burgemeesters verder wordt beperkt, regelt nu alleen nog de maximering van de pensioenopbouw van de Appa (Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers)-pensioenen. De Tweede Kamer heeft de nieuwe wet inmiddels aangenomen.


Verlengd recht 

Een burgemeester of wethouder die stopt heeft nu nog recht op een verlengde uitkering als hij in de voorafgaande 12 jaar zeker 10 jaar een politiek ambt heeft gehad en bovendien 10 jaar of minder voor zijn pensioen zit. Dat ‘verlengde recht’ is nu 10 jaar. De Tweede Kamer had Plasterk gevraagd het verlengde recht te verkorten naar maximaal vijf jaar. Maar Plasterk heeft dit onderdeel uit de wet gehaald. Wanneer hij met een nieuw voorstel komt, is niet bekend. De VNG wil dat Plasterk eerst komt met een ‘integrale visie op de rechtspositie van politieke ambtsdragers’.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Sterke lobby van de VNG. Men is nu definitief door de mand gevallen. Waar niet-bestuurders versobering van versoberingen zien voorbij vliegen, zien de bestuurders glimlachend toe. De mentaliteitsversobering van weleer is weerom gekeerd. Bah.

En laten we hier maar niet praten over de pensioenen, waar geld genoeg voor is.

Ik voorzie dat over een aantal jaren de AOW wordt afgeschaft. Vandaar de oppotting en de andere versobering. Wordt vervolgd
hans wieser / senior project/programmamanager
In welke bedrijfstak krijgt iemand na vrijwillig vertrek of disfunctioneren 10 jaar wachtgeld zonder sollicitatieplicht? Menige wethouder en burgemeester zit te rekenen wanneer de periode van 10 jaar + 1 dag afloopt om vervolgens te gaan flierefluiten. Of zoals een tijdje geleden de burgemeester van Westervoort die zich liet herbenoemen om vervolgens te zeggen dat hij toe is aan iets anders, zijn ontslag indiende om nog bijna 4 ton aan wachtgeld ten laste van de gemeente op te snoepen. Tijd dat de regels voor bestuurders eens worden gelijkgeschakeld met het bedrijfsleven. Dergelijke achterhaalde feodale uitzonderingen leiden ertoe dat men spreekt van politieke graaiers!!
Monique
Plasterk en een integrale visie..???????????
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Wel frappant dat deze minister, dit kabinet en de 2e Kamer veel noodzakelijke bezuinigen in de eigen bestuurlijke organisatie bij het minste geringste laat vallen. Ze halen het liever bij werkenden en gepensioneerden. Is er al één doel wat Plasterk wel heeft gehaald?
Klaas
Kijk nou toch: de lokale bestuurders hebben hun belang weer goed veilig gesteld. De druk die ik binnen onze partij uitgeoefend zag worden langs partijpolitieke lijnen op Plasterk heeft gewerkt.



De druk was ook sterk, merkte ik: er zijn nog behoorlijk wat burgemeesters en wethouders van PvdA snit. En heel belangrijk: nog veel meer mensen in de partij met ambitie dat te worden. Mij lijkt het zelf ook wel wat, in de toekomst. En hiermee blijven deze banen toch wel interessant.









criticus
All animals are equel...
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Schandalig dat die graaiers het weer voor elkaar hebben gekregen . Gemeentelijke reserves nemen nog steeds af en dit soort figuren kunnen blijven teren op de zak van burgers . Iedereen moet werken tot na 65 en zij kunnen vanaf 56 heerlijk gaan genieten met een riant inkomen . Meest ergerlijke is nog wel dat als ze al dan niet vrijwillig opstappen toch dit riante vooruitzicht hebben . Alle andere werknemers ambtenaar of niet gelijk of na verloop van tijd sociale dienst en armoe . Het wordt alleen maar erger met de zgn bestuurders in dit land .
Arie / Manager
Schandalig. Duidelijk is waarom veel burgers politici en dus politiek verafschuwen. Mijnsinziens is hier gewoon sprake van witte boorden criminaliteit. Iedereen moet inleveren. Maar zij natuurlijk niet en altijd weer met een non argument. Hoe verlies je het contact met de samenleving ??!!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Een gemeente die op pad gaat als zakkenroller, het moet niet nog gekker worden in dit land ! Het lijkt wel of je Bram van Ojik met zijn vroege dementieverschijnselen hoort. Bram wil de mensen die werken gaan straffen en de uitkeringstrekkers aan zich lijmen met een gestolen fooi, Groen Slinkse roof. Waarschijnlijk heeft hij rare pilletjes gekocht bij zijn vriend Hans Spekman.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Is tien jaar vlak voor hun pensioen ????????????????

Jan met pet moet door totdat hij er bij neervalt.
henk
het wordt tijd dat dat de vng verdwijnt . Overbodig, geldverspilling en een soort vakbond voor wethouders en burgemeesters. Een dure eliteclub!!!!!
peter
recht 6 maanden ww, hierna bijstand en eigen huis/pensioen opeten dat lijkt me fair!!!!
Hans / afdelingsmanager
De versobering van je eigen arbeidsvoorwaarden regelen is kennelijk toch veel en veel moeilijker dan die van anderen!
Advertentie