Advertentie

Voor einde jaar duidelijkheid over kabinetsplannen

Voor het einde van het jaar moet klip en klaar zijn wie verantwoordelijk worden voor de decentralisaties in het sociale domein. Dat benadrukte VNG-directeur Ralph Pans na het eerste Bestuurlijk Overleg met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

22 november 2012

Tijdens het eerste Bestuurlijk Overleg met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) is uitvoerig stilgestaan bij de onduidelijkheden en vragen die er over het regeerakkoord leven bij de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen. Die zijn nog niet weggenomen, maar voor het einde van het jaar moet die duidelijkheid er wel zijn.

Vragen over regeerakkoord

Dat benadrukte Ralph Pans, directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), na afloop van het overleg met Plasterk. De VNG, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen spraken donderdag voor het eerst met Plasterk sinds zijn aantreden als minister. De koepels wilden onder meer helderheid over enkele onduidelijke en tegenstrijdige passages in het regeerakkoord, die tot veel vragen en ongerustheid hebben geleid bij gemeenten en andere mede-overheden.

Schaalvergroting

‘We hebben uitvoerig stilgestaan bij het regeerakkoord, zoals bij de passages over schaalvergroting, al dan niet gekoppeld aan het overhevelen van taken’, aldus Pans. ‘Want wat betekent de passage dat decentralisaties in principe alleen worden gericht op 100.000+gemeenten en hoe wil de minister dat gaan regelen? De minister gaat zeker ook kijken naar het concept van centrumgemeenten. Een en ander zal zich de komende weken uitkristalliseren.’

Verantwoordelijkheid sociaal domein

Voor het einde van het jaar moet helder zijn wie verantwoordelijk worden voor de decentralisaties  werk, jeugd en zorg en ondersteuning. ‘Alleen 100.000+gemeenten, centrumgemeenten of samenwerkingsverbanden. Die duidelijkheid moet er snel komen, want het eerste wetsontwerp moet begin volgend jaar worden ingediend’, stelt Pans. Nog dit jaar wordt met Plasterk een vervolg aan deze discussie gegeven, zo is afgesproken. Ook over de gewenste samenhang tussen de decentralisaties in het sociale domein en de noodzaak voor een ontschotte financiële regeling is met Plasterk van gedachte gewisseld.

Financiële knelpunten

Volgens Pans moeten ook snel de vele onduidelijkheden op financieel terrein worden opgehelderd. Hiervoor wordt voor het einde van het jaar een financieel overleg georganiseerd. ‘Ook op financieel vlak zitten er in het regeerakkoord veel onduidelijkheden en knelpunten.’ Zoals het afschaffen van het btw-fonds, maar ook de passages over de onderwijshuisvestingsgelden. Het anderhalf uur durende gesprek verliep volgens Pans overigens in ‘uitstekende sfeer’.

Voortzetting gesprek

Het IPO wilde niet ingaan op de inhoud van het gesprek. ‘Het ging echt om een eerste kennismaking en een eerste gedachtenwisseling over het regeerakkoord’, laat IPO-woordvoerder Sander Hage desgevraagd weten. Namens de provinciekoepel was voorzitter Johan Remkes aangeschoven. ‘Er is wel afgesproken dat het overleg op korte termijn wordt voortgezet.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie