Advertentie

Vier op vijf gemeenten werkt gestandaardiseerd

Gemeenten en zorgaanbieders hebben al enige tijd de ambitie om administratieve lasten in de jeugdzorg en de Wmo omlaag te brengen, om zo de zorg betaalbaarder te maken. Inmiddels passen tachtig procent de standaarden in het berichtenverkeer toe, zo meldt VNG.

20 juli 2017

Gemeenten en zorgaanbieders hebben al enige tijd de ambitie om administratieve lasten in de jeugdzorg en de Wmo omlaag te brengen, om zo de zorg betaalbaarder te maken. Inmiddels passen tachtig procent de standaarden in het berichtenverkeer toe, zo meldt VNG.

Positief beeld

Gemeenten en zorgaanbieders werken aan de standaardisatie binnen het programma i-Sociaal Domein. De administratieve lasten zijn nu nog te hoog en dienen teruggebracht te worden, zo spreken de betrokken partijen al enige tijd uit. Door standaardisatie wordt voorkomen dat berichten tussen zorgaanbieders en gemeenten aan verschillende administratieve eisen hoeven te voldoen. VNG noemt het beeld ‘positief’.  De standaarden worden voor ruim 80 procent consistent toegepast. Toch zijn er nog veel administratieve lasten, omdat administratie een jaarcyclus moet doormaken. Een deel van de effecten wordt daardoor pas in 2018 zichtbaar. Daarnaast is de ene regio verder dan de ander.

Langlopende contracten een knelpunt
Tegenover Binnenlands Bestuur lieten programmadirecteur Reinier ter Kuile en wethouder Eelco Eerenberg (Enschede) weten dat er nog meer winst te behalen valt voor gemeenten. 'Meer gemeenten sluiten zich bij de uitvoeringsvarianten van het i-Sociaal Domein aan. De motivatie is er absoluut. Ik ben nog nooit een collega tegengekomen die het een slecht idee vindt.’ Echter, in de praktijk is de overgang naar gestandaardiseerd werken niet altijd vanzelfsprekend. ‘Er zijn bijvoorbeeld ook gemeenten die te maken hebben met lopende contracten met zorgaanbieders. Daardoor kunnen ze niet elk proces vrijgeven en standaardiseren’, zegt Eerenberg.

Afname administratielasten merkbaar
Volgens Ter Kuile zijn gemeenten en zorgaanbieders optimistisch. ‘Meer dan de helft van de gemeenten en zorgaanbieders stelde in september 2016 dat er, door het inzetten van de standaarden van ons programma, een afname merkbaar is van administratieve lasten in het sociaal domein.’ Toch hoort hij ook van regionale en landelijke zorgaanbieders dat er nog wel knelpunten zijn. ‘Bijvoorbeeld dat de facturering nog niet overal geautomatiseerd plaatsvindt. Hoe meer handmatig geadministreerd moet worden, hoe minder tijd en geld er overblijft voor de zorg zelf. Ons programma zet in 2017 daarom in op de ondersteuning van gemeenten, regio’s en zorgaanbieders die nog niet zo ver zijn met de implementatie van de standaardproducten.’


Meer informatie over de stand van zaken voor standaardisatie is hier te vinden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Winkelhorst / Zorgcontroller
Als controller van een zorgaanbieder deel ik deze mening absoluut niet. Ik ben ook erg benieuwd of Binnenlands Bestuur voor dit artikel de mening heeft gevraagd van bijvoorbeeld GGZ Nederland of Jeugdzorg Nederland?? Waarschijnlijk niet.
Denker
Volgens mij werkt I-sociaal domein voor zowel gemeenten (VNG) als zorgaanbieders. Dus zijn de organisaties van zorgaanbieders direct of indirect betrokken bij het onderzoek naar het hanteren van standaarden.
Advertentie