Advertentie

Vaker brand in huurwoningen door exotisch koken

In sociale huurwoningen komen vaker woningbranden voor dan in gewone woningen. Een van de redenen is dat er bij allochtone gezinnen meer gekookt wordt, een hogere risicofactor.

04 juni 2014

Woningbranden komen vaker voor in sociale huurwoningen dan elders, concludeert de Brandweer Flevoland na onderzoek in die provincie. Bij lage inkomens komt er 23 procent vaker een keukenbrand voor dan gemiddeld. Een van de verklaringen hiervoor is dat er relatief vaak brand is bij huishoudens met een buitenlandse achtergrond. De reden: het kookgedrag.

Brandrisicoprofiel
Koken, roken en stoken. Deze activiteiten zijn verantwoordelijk voor 60 procent van de woningbranden. De meeste brandhaarden ontstaan echter in de keuken. De Brandweer Flevoland onderzocht alle woningbranden van de afgelopen jaren en maakte op grond hiervan een Brandrisicoprofiel.

Koken met olie
‘Bevolkingsgroepen als Marokkanen en Surinamers brengen veel tijd door in de keuken,’ vertelt Hildemarie Schippers, teamleider Risicobeheersing van de Brandweer Flevoland. ‘Daarom is de kans dat daar brand ontstaat groter. Ook de manier van koken veroorzaakt vaker brand, er wordt bijvoorbeeld veel meer met olie gekookt en dat is riskanter.’

Hogere inkomens
Overigens is het aantal branden veroorzaakt door de factor ‘stoken’ weer oververtegenwoordigd bij de hogere inkomens. ‘Schoorsteenbranden komen vaker voor in huizen met een open haard, en daar wonen vaak de wat welgesteldere mensen,’ legt Schippers uit.

Afgeleid door kinderen
Bij jonge gezinnen blijken er ook meer dan gemiddeld woningbranden voor te komen. ‘Ouders die afgeleid worden door hun kinderen terwijl ze aan het koken zijn,’ noemt Hildemarie Schippers, ‘maar ook kinderen die met vuur spelen vormen een risicofactor.’

Voorlichting nà de brand
Om het bovengemiddelde aantal branden bij sociale huurwoningen terug te dringen wil de Brandweer Flevoland in de toekomst een opmerkelijke voorlichtingsmethode invoeren. ‘Vaak denken mensen “dat overkomt mij toch niet” en zijn misschien wat minder voorzichtig,’ legt ze uit. ‘We willen daarom na een woningbrand mensen uit diezelfde straat gaan bezoeken. Voorlichting over brandpreventie is dan veel effectiever.’




Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
Een interessant artikel met een mooie laatste alinea. De wijze van gebruik van de keuken zegt ook iets over de gewenste indeling van de woning. Wellicht moeten de architecten en ontwikkelende partijen eens nagaan of de huidige standaardplattegrond van de woning (veelal een open keuken) nog voldoet aan het huidige gebruik.namelijk veel tijd in keuken / aan de eettafel en minder in de woonkamer.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Los van bij wie de meeste branden ontstaan (.....), wil ik de Criticus wel volgen, maar dan met de opmerking dat we in Nederland geen open keuken systeem meer hanteren, maar een aparte keuken met brandwerende deuren en muren. Enne...hoeft echt niet zoveel méér te kosten.
Anoniem / Bezorgde burger
In NL hanteren wij geen open keuken systeem meer?

Volgens mij wordt de keuken juist steeds meer betrokken bij de woonkamer. Daar waar de keuken nog is afgesloten, worden de muren verwijderd.



Laten we niet weer doorslaan en ook hier weer allerlei regelgeving voor verzinnen. Anders kunnen we het kookhuisje buiten de woning wel weer van stal halen.



Voorlichting over een goede blusdeken en schuimblusser zou nog kunnen. Voor zover dat nog niet bekend is.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Correctie: open keuken systeem gaan loslaten
secretaris / secretaris
Enige wat ik hier zie bij nieuwbouw zowel qua flats als laagbouw zijn open keukens. De keuken in de woonkamer... Persoonlijk vind ik dat niks. Qua brandveiligheid moeten we terug naar ouderwets: aparte gesloten keuken en eventueel de m.i. mooiste vorm: een keuken die je ook als eetkeuken kunt gebruiken, dus waar ook een tafel kan staan en 4 stoelen. En wellicht wat extra eisen qua brandwerendheid. Zodat als de keuken uitbrandt niet meteen het hele huis er aan gaat.
Vincent
Schoorsteenbranden komen vaker voor in huizen met een open haard.



Nee echt?
yvette
dit is weer zo een racistische verklaring
Henk / Boer
Wat een intelligent stuk: "Schoorsteenbranden komen vaker voor in huizen met een open haard"



De nobelprijs komt eraan mensen!!



Mae
Ik snap niet zo goed wat de titel en de foto met elkaar te maken hebben alleen dat je van de foto een mooie infographic kan maken en uit kan printen als een http://canvasfoto.nl/ als een "waarschuwing" voor onze lieve huurders?
Advertentie