Advertentie

Schiermonnikoog eerste met uitslag

De gemeente Schiermonnikoog was dit jaar de eerste die de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen doorgaf aan de nieuwsdienst van het ANP.

12 september 2012

De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.36 uur als eerste de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

PvdA grootste
Grootste partij werd de PvdA met 30,9 procent van de stemmen, de VVD volgde met 22,3 procent. De opkomst was 148,1 procent. Een opkomst hoger dan 100 procent is niet ongewoon door de vakantiegangers die op het eiland verblijven.

Wedstrijdje in een wedstrijd
Burgemeester Sjon Stellinga van Schiermonnikoog plaatst de 'overwinning' van zijn eiland in perspectief. ,,Het gaat om de zorgvuldigheid. Het is een wedstrijdje in een wedstrijd. Maar in het gemeentehuis klonk gejuich'', laat hij weten.

Rozendaal
De 'strijd' om wie het eerst de uitslag kan melden, speelt zich bij verkiezingen vooral af tussen Schiermonnikoog en Rozendaal (Gelderland). In 2010 was Rozendaal de eerste, om 21.49 uur, een minuut later gevolgd door Schiermonnikoog. Ook mede-waddeneiland Vlieland is een concurrent voor Schiermonnikoog. De grootste partij in Rozendaal bleek woensdag de VVD met 47,6 procent. De PvdA is de tweede partij met 15,6 procent. De opkomst was 93,6 procent.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
@Niek. Schier heeft zeker de telling snel afgerond. Maar dat ie ook secuur was, is mij uit de verkiezingsavonduitzending niet gebleken.



@Godwin. Wat heeft dit er nou mee te maken? Niks dus.
True
@Gerard



valt op dat er in blank Friesland en Groningen nog steeds zo links wordt gestemd, volgens mij missen ze iets: massa-immigratie.
True
Een minaret hebben ze al op Schier, maak er meteen een Ama vakantiekamp van.
Pietje Puk
Vreemd, zo'n wedstrijdmentaliteit. Waarom moet je zonodig de eerste zijn? Verkiezingen zijn een serieuze zaak. Ik heb zelf een aantal malen meegeteld op stembureau's en daar leek wanneer je klaar was met tellen belangrijker dan de uitslag.
Niek / jurist
Ik denk dat het niet gek is dat kleine gemeenten met 1 stemburo eerder hun uitslag bekend hebben dan Amsterdam. Als je er al een wedstrijd van zou willen maken, dan zou je de tijd in minuten moeten delen door het aantal inwoners vermenigvuldigd met het opkomstpercentage (of zoiets). Dan zegt het iets over het telproces. Maar toch heb ik een tip voor de andere gemeenten. Kennelijk weet Schiermonnikoog wel zijn tellingen secuur en snel af te ronden. Daar kan menig gemeente wat van leren en ook menig teller op het stemburo. Ik zie daar soms tellers bezig die niet kunnen tellen en de meest merkwaardige fouten maken. Eigenlijk zou je die niet meer moeten willen uitnodigen. Maar het gaat wel om een categorie die niet of nauwelijks te corrigeren zijn. Oud-onderwijzers bijvoorbeeld.
Advertentie