Advertentie

Regeldrift ontregelt hulpverlening bij rampen

De regeldrift van de verschillende overheden staat hulpverlening bij rampen eerder in de weg dan dat het oplossingen biedt, blijkt uit een onderzoek.

10 september 2013

Het werk van hulpverleners kan bij rampen of crises worden bemoeilijkt door regeldrift van de overheid, omdat er te veel protocollen worden opgesteld. Die regels werken belemmerend omdat in geval van nood niet alles volgens het boekje kan worden afgehandeld.

Risicoregelreflex
Dat staat in een onderzoek van de Politieacademie, het Instituut Fysieke Veiligheid en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, dat dinsdag is gepresenteerd. Volgens de studie 'Lessen uit crises en mini-crises 2012' heerst er bij de overheid een 'risicoregelreflex'. Dat kan hulpverleners juist in de weg zitten, omdat noodgevallen vaak niet volgens vaste scenario's verlopen. ,,Gezond verstand is erg belangrijk, vertrouwen in de hulpverlener en diensten is belangrijk, en niet of alle regels die na de vorige crisis op papier zijn gezet, wel worden nageleefd'', aldus lector crisisbeheersing aan de Politieacademie Menno van Duin in Trouw.

Nieuwe protocollen
Volgens hem zijn lang niet alle gevallen in protocolen te vangen. ,,Sommige crises komen maar zelden voor, zoals de gestrande walvis 'Johannes', maar moet er dan toch weer een nieuw protocol komen? Wat je zelden doet, doe je zelden goed. Als een trein ontspoort hebben hulpverleners wel iets anders aan hun hoofd dan na te gaan of ze wel precies volgens het protocol de slachtoffers registreren.''

Media-aandacht
Volgens het rappport laten autoriteiten zich soms duidelijk leiden door de aandacht die media aan een voorval besteden. Als voorbeeld wijzen zij naar het treinongeval in Amsterdam waardoor in april 2012 bijna 200 mensen gewond raakte en een dode viel. Door een kabinetscrisis die tegelijkertijd speelde was hier relatief weinig aandacht voor. ,,Dit in tegenstelling tot de Facebookrellen in Haren. Toch vielen daarbij geen doden en was sprake van een beperkt aantal gewonden. De rellen hadden het aftreden van de burgemeester tot gevolg, werden uitvoerig geëvalueerd en leidden tot fikse discussies over bestaande procedures. De mate van media-aandacht heeft grote invloed op de beleving en complexiteit van een crisis.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Gezond verstand zou uitgangspunt 1 moeten zijn. Daarnaast is de echte hands on hulp-/zorgverlener een echte professional en weten zij feilloos wat te doen. Die regeldrift is ingegeven door angst voor verantwoording aan media en maatschappij/Den Haag die in hun mening door met name de media worden geleid. En angst is geen goede regelgever, de aantallen protocollen/procedures zijn bijna niet meer te overzien en wie verantwoordelijk is voor uiteindelijk falend optreden wordt diffuus. Ook het aantal personen wat naast de hands on hulp-/zorgverlener ten tonele verschijnt is in gevallen bizar te noemen. Laatst hoorde ik "tja, zij willen ook een graantje van de overurentoeslag meepikken en ..."hun onregelmatigheid zorgt voor een dubbel salaris iedere maand, dus die willen wel ....". Een tip; zet in op beschikbaarheid en capaciteit van hands on mensen en voldoende voertuigen die echt kunnen helpen in plaats van een zware delegatie van "omlijsters"!
Rinus Loof / Adviseur ICT Meldkamer
Bij iedere ramp loopt de bestrijding in principe goed

tot de

CHAOS (Chief Has Arrived On Scene) ontstaat.

Vervolgens kan het nog erger en slaar de

PANIC (Politicans Are Now In Charge) toe.



Advertentie